Liniowa niezależnośc układu wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pabblo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 3 cze 2009, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nysa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 2 razy

Liniowa niezależnośc układu wektorów

Post autor: pabblo »

Witam. Mam do rozwiązania z mojej perspektywy trudne zadanie.

Zbadać czy układy wektorów są liniowo niezależne:

a) \(\displaystyle{ \left( 1,4\right) , \left( 2,3\right) , \left( 0,6\right)}\) w przestrzeni \(\displaystyle{ R^{3}}\)
b) \(\displaystyle{ \left( 1,-2,3\right) , \left( 1,0,1\right) , \left( 0,2,-1\right),\left( -1,-2,-1\right)}\) w przestrzeni \(\displaystyle{ R^{3}}\)

Jak rozwiązać takie zadanie gdy liczba wektorów nie jest zgodna z przestrzenią w której badana jest niezależność?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Liniowa niezależnośc układu wektorów

Post autor: a4karo »

A zastanów się co by było gdyby te wektory były liniowo niezależne.
wojtek915
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 20 kwie 2016, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 3 razy

Liniowa niezależnośc układu wektorów

Post autor: wojtek915 »

Jeżeli w przestrzeni n-wymiarowej \(\displaystyle{ \mathbb K ^{n}}\) weźmiemy m wektorów, gdzie m > n, to układ taki jest liniowo zależny, bowiem rząd odpowiedniej macierzy nie przekracza n. Rząd zaś jest liczbą maksymalnie liniowo niezależnych wektorów, więc układ m wektorów jest liniowo zależny.
ODPOWIEDZ