Cześć,
przygotowuję się na kolokwium i nie mogę poradzić sobie z najprostszym zadaniem:
Sprawdzić, czy funkcja <.,.>: \(\displaystyle{ R^{n} \times R^{n} \Rightarrow R^{n}}\) jest iloczynem skalarnym w przestrzeni \(\displaystyle{ R^{n}}\), jeśli:
b) n=2, <x,y>=\(\displaystyle{ 2x_{1}y_{1} + x_{1}y_{2} + x_{2}y_{1} + 3x_{2}y_{2}}\)
c) n=3, <x,y>=\(\displaystyle{ 2x_{1}y_{1} + 3x_{2}y_{2} +x_{3} y_{3}}\)
Znam pięć warunków na dowodzenie ale jak to wykorzystać w praktyce? Poszukałem zadań w internecie i podobnych nie znalazłem.
Będę wdzięczny za pokazanie wskazówek lub drogi do rozwiązania tego zadania.
Sprawdzić, czy funkcja jest iloczynem skalarnym w Rn
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Sprawdzić, czy funkcja jest iloczynem skalarnym w Rn
Skoro znasz warunki, jakie musi spełniać funkcja, by być iloczynem skalarnym, to po prostu starasz się udowodnić, że są one spełnione (chyba że od razu widzisz, iż któryś nie jest), a jeśli dowód nie wychodzi, to zastanawiasz się czemu i albo poprawiasz rozumowanie tak, aby ukończyć dowód, albo konstruujesz kontrprzykład wskazujący, że to nie jest iloczyn skalarny.
W obydwu przypadkach wychodzi, że jest to iloczyn skalarny.-- 24 kwi 2016, o 02:28 --Dobra, bo zaraz napiszesz, że to Ci nic nie mówi - dam gotowe rozwiązanie i możesz se iść na wódeczkę.
Nie wiem, jaka może być motywacja ludzi, którzy wrzucają zadanie polegające tylko na sprawdzeniu definicji, ale suponuję, że tylko taka - gotowiec i można się nastukać.
b) oczywiście \(\displaystyle{ x=(x_{1},x_{2})}\) oraz \(\displaystyle{ y=(y_{1},y_{2})}\). Wtedy
\(\displaystyle{ <x,y>=2x_{1}y_{1} + x_{1}y_{2} + x_{2}y_{1} + 3x_{2}y_{2}}\), zaś
\(\displaystyle{ <y,x>=2y_{1}x_{1}+y_{1}x_{2}+y_{2}x_{1}+3y_{2}x_{2}=2x_{1}y_{1}+x_{1}y_{2}+x_{2}y_{1}+3x_{2}y_{2}=<x,y>}\) - skorzystałem tylko z przemienności dodawania i mnożenia w \(\displaystyle{ \RR}\).
Ponadto \(\displaystyle{ <x,x>=2x_{1}^{2}+2x_{1}x_{2}+3x_{2}^{2}=(x_{1}+x_{2})^{2}+x_{1}^{2}+2x_{2}^{2} \ge 0}\) i równość zachodzi wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ x_{1}=x_{2}=0}\), tj. \(\displaystyle{ x=\vec{0}}\)
Jeśli weźmiemy \(\displaystyle{ t\in \RR}\), to \(\displaystyle{ <tx,y>=2tx_{1}y_{1}+tx_{1}y_{2}+tx_{2}y_1+3tx_{2}y_{2}=t<x,y>}\) i analogicznie \(\displaystyle{ <x,ty>=t<x,y>}\).
Ponadto dla dowolnych \(\displaystyle{ x,y,z \in \RR^{2}}\) mamy \(\displaystyle{ <x+y,z>=<x,z>+<y,z>}\), bo lewa strona to \(\displaystyle{ 2(x_{1}+y_{1})z_{1}+(x_{1}+y_{1})z_{2}+(x_{2}+y_{2})z_{1}+3(x_{2}+y_{2})z_{2}=2x_{1}z_{1}+x_{1}z_{2}+x_{2}z_{1}+3x_{2}z_{2}+2y_{1}z_{1}+y_{1}z_{2}+y_{2}z_{1}+3y_{2}z_{2}=<x,z>+<y,z>}\).
Ponadto zauważmy, że praktycznie nic się nie zmienia przy sprawdzaniu warunku \(\displaystyle{ <x,y+z>=<x,y>+<x,z>}\), tj. addytywności ze względu na drugą współrzędną - w sumie tylko tam gdzie była dwójka, jest trójka i na odwrót.
Przykład c) zrób podobnie.
W obydwu przypadkach wychodzi, że jest to iloczyn skalarny.-- 24 kwi 2016, o 02:28 --Dobra, bo zaraz napiszesz, że to Ci nic nie mówi - dam gotowe rozwiązanie i możesz se iść na wódeczkę.
Nie wiem, jaka może być motywacja ludzi, którzy wrzucają zadanie polegające tylko na sprawdzeniu definicji, ale suponuję, że tylko taka - gotowiec i można się nastukać.
b) oczywiście \(\displaystyle{ x=(x_{1},x_{2})}\) oraz \(\displaystyle{ y=(y_{1},y_{2})}\). Wtedy
\(\displaystyle{ <x,y>=2x_{1}y_{1} + x_{1}y_{2} + x_{2}y_{1} + 3x_{2}y_{2}}\), zaś
\(\displaystyle{ <y,x>=2y_{1}x_{1}+y_{1}x_{2}+y_{2}x_{1}+3y_{2}x_{2}=2x_{1}y_{1}+x_{1}y_{2}+x_{2}y_{1}+3x_{2}y_{2}=<x,y>}\) - skorzystałem tylko z przemienności dodawania i mnożenia w \(\displaystyle{ \RR}\).
Ponadto \(\displaystyle{ <x,x>=2x_{1}^{2}+2x_{1}x_{2}+3x_{2}^{2}=(x_{1}+x_{2})^{2}+x_{1}^{2}+2x_{2}^{2} \ge 0}\) i równość zachodzi wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ x_{1}=x_{2}=0}\), tj. \(\displaystyle{ x=\vec{0}}\)
Jeśli weźmiemy \(\displaystyle{ t\in \RR}\), to \(\displaystyle{ <tx,y>=2tx_{1}y_{1}+tx_{1}y_{2}+tx_{2}y_1+3tx_{2}y_{2}=t<x,y>}\) i analogicznie \(\displaystyle{ <x,ty>=t<x,y>}\).
Ponadto dla dowolnych \(\displaystyle{ x,y,z \in \RR^{2}}\) mamy \(\displaystyle{ <x+y,z>=<x,z>+<y,z>}\), bo lewa strona to \(\displaystyle{ 2(x_{1}+y_{1})z_{1}+(x_{1}+y_{1})z_{2}+(x_{2}+y_{2})z_{1}+3(x_{2}+y_{2})z_{2}=2x_{1}z_{1}+x_{1}z_{2}+x_{2}z_{1}+3x_{2}z_{2}+2y_{1}z_{1}+y_{1}z_{2}+y_{2}z_{1}+3y_{2}z_{2}=<x,z>+<y,z>}\).
Ponadto zauważmy, że praktycznie nic się nie zmienia przy sprawdzaniu warunku \(\displaystyle{ <x,y+z>=<x,y>+<x,z>}\), tj. addytywności ze względu na drugą współrzędną - w sumie tylko tam gdzie była dwójka, jest trójka i na odwrót.
Przykład c) zrób podobnie.
Sprawdzić, czy funkcja jest iloczynem skalarnym w Rn
Dziękuję za odpowiedź! Rzeczywiście jest to dosyć łatwe. Mam nadzieję, że w przyszłości obędzie się bez zbędnych złośliwości. Miłego dnia!