Sprawdzić, czy podane zbiory tworzą podprzestrzeń liniową
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 20 kwie 2016, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3 razy
Sprawdzić, czy podane zbiory tworzą podprzestrzeń liniową
Mam problem z takim zadaniem:
Sprawdzić, czy podane zbiory tworzą podprzestrzeń liniową w podanych przestrzeniach \(\displaystyle{ V}\):
\(\displaystyle{ W= \left\{ (x; y; z; t) \in \RR ^{4} : |x|= |y| \right\}, V = \RR ^{4} ;}\)
Sprawdzić, czy podane zbiory tworzą podprzestrzeń liniową w podanych przestrzeniach \(\displaystyle{ V}\):
\(\displaystyle{ W= \left\{ (x; y; z; t) \in \RR ^{4} : |x|= |y| \right\}, V = \RR ^{4} ;}\)
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2016, o 14:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu. Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa tematu. Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Sprawdzić, czy podane zbiory tworzą podprzestrzeń liniową
No na pewno nie...
Rozważ np. wektory \(\displaystyle{ (1,-1,0,0)}\) oraz \(\displaystyle{ (1,1,0,0)}\). Oczywiście należą one do \(\displaystyle{ W}\). A co powiesz o ich sumie?
Rozważ np. wektory \(\displaystyle{ (1,-1,0,0)}\) oraz \(\displaystyle{ (1,1,0,0)}\). Oczywiście należą one do \(\displaystyle{ W}\). A co powiesz o ich sumie?
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 20 kwie 2016, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3 razy
Sprawdzić, czy podane zbiory tworzą podprzestrzeń liniową
Suma wynosi: \(\displaystyle{ (2,0,0,0)}\) czyli nie należy do naszego zbioru czyli zbiór nie jest podprzestrzenia V. Mam jeszcze pytanie, czy można to udowodnić na symbolach:
\(\displaystyle{ w\left\{ x,y,z,t\right\}}\)
\(\displaystyle{ n\left\{ x,y,z,t\right\}}\)
\(\displaystyle{ w\left\{ x,y,z,t\right\}}\)
\(\displaystyle{ n\left\{ x,y,z,t\right\}}\)
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2016, o 16:05 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Sprawdzić, czy podane zbiory tworzą podprzestrzeń liniową
Można to uogólniać, ale to niepotrzebne. Wskazanie chociaż jednego kontrprzykładu (tak jak podał tu go Premislav), obala całą teorię.
Ale jeżeli chcesz na iksach i igrekach, to proszę:
Tak naprawdę zadanie sprowadzenie się do pokazania, że nieprawdą jest dla dwóch dowolonych wektorów z przestrzeni \(\displaystyle{ \left( x_1,y_1,z_1,t_1\right) , \left( x_2,y_2,z_2,t_2\right)}\), o
\(\displaystyle{ \left| x_1\right| = \left| y_1\right| \wedge \left| x_2\right| = \left| y_2\right|}\) to stąd nie wynika, że \(\displaystyle{ \left| x_1+x_2\right| = \left| y_1+y_2\right|}\)
dowód poprowadzmy nie wprost:
\(\displaystyle{ \left| x_1\right| = \left| y_1\right| \wedge \left| x_2\right| = \left| y_2\right| \wedge \left| x_1+x_2\right| \neq \left| y_1+y_2\right|}\)
ale dodając do siebie stronami dwa pierwsze równania oraz korzystając z wlasnosci wart. bezezglednej oraz, że skoro \(\displaystyle{ \left| x_1+x_2\right| \neq \left| y_1+y_2\right|}\) to \(\displaystyle{ \left| x_1+x_2\right| > \left| y_1+y_2\right|}\) lub \(\displaystyle{ \left| x_1+x_2\right| < \left| y_1+y_2\right|}\). Sprawdzmy pierwszy przypadek.
\(\displaystyle{ \left| y_1+y_2\right| < \left| x_1+x_2\right| \le \left| x_1\right| +\left| x_2\right| = \left| y_1\right|+\left| y_2\right|}\)
no ale stad wynika, że \(\displaystyle{ \left| y_1+y_2\right| < \left| y_1\right|+\left| y_2\right|}\)
co jest nieprawdą ze względu na dowolność \(\displaystyle{ y_i}\)
podobnie rozpatrujemy drugi przypadek.
Ale jeżeli chcesz na iksach i igrekach, to proszę:
Tak naprawdę zadanie sprowadzenie się do pokazania, że nieprawdą jest dla dwóch dowolonych wektorów z przestrzeni \(\displaystyle{ \left( x_1,y_1,z_1,t_1\right) , \left( x_2,y_2,z_2,t_2\right)}\), o
\(\displaystyle{ \left| x_1\right| = \left| y_1\right| \wedge \left| x_2\right| = \left| y_2\right|}\) to stąd nie wynika, że \(\displaystyle{ \left| x_1+x_2\right| = \left| y_1+y_2\right|}\)
dowód poprowadzmy nie wprost:
\(\displaystyle{ \left| x_1\right| = \left| y_1\right| \wedge \left| x_2\right| = \left| y_2\right| \wedge \left| x_1+x_2\right| \neq \left| y_1+y_2\right|}\)
ale dodając do siebie stronami dwa pierwsze równania oraz korzystając z wlasnosci wart. bezezglednej oraz, że skoro \(\displaystyle{ \left| x_1+x_2\right| \neq \left| y_1+y_2\right|}\) to \(\displaystyle{ \left| x_1+x_2\right| > \left| y_1+y_2\right|}\) lub \(\displaystyle{ \left| x_1+x_2\right| < \left| y_1+y_2\right|}\). Sprawdzmy pierwszy przypadek.
\(\displaystyle{ \left| y_1+y_2\right| < \left| x_1+x_2\right| \le \left| x_1\right| +\left| x_2\right| = \left| y_1\right|+\left| y_2\right|}\)
no ale stad wynika, że \(\displaystyle{ \left| y_1+y_2\right| < \left| y_1\right|+\left| y_2\right|}\)
co jest nieprawdą ze względu na dowolność \(\displaystyle{ y_i}\)
podobnie rozpatrujemy drugi przypadek.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 20 kwie 2016, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3 razy
Sprawdzić, czy podane zbiory tworzą podprzestrzeń liniową
Dziękuję za odpowiedź.
Robię teraz samemu kolejny przykład:
\(\displaystyle{ W=\left\{x,y,z,t \in R ^{4}, x ^{2}+z ^{2}=0 \right\} V \in R ^{4}}\)
czyli wystarczy że napiszę, że jedynym wektorem, który należy do W jest (0,0,0,0), zatem suma dwóch takich samych wektorów (0,0,0,0) będzie dawał to samo, oraz iloczyn przez skalar też nic nie zmieni, zatem możemy przyjąć że W jest podprzestrzenią V.
Czy to będzie inczej niż myślę i skoro W ma tylko jeden wektor to nie może być podprzestrzenią V?
Robię teraz samemu kolejny przykład:
\(\displaystyle{ W=\left\{x,y,z,t \in R ^{4}, x ^{2}+z ^{2}=0 \right\} V \in R ^{4}}\)
czyli wystarczy że napiszę, że jedynym wektorem, który należy do W jest (0,0,0,0), zatem suma dwóch takich samych wektorów (0,0,0,0) będzie dawał to samo, oraz iloczyn przez skalar też nic nie zmieni, zatem możemy przyjąć że W jest podprzestrzenią V.
Czy to będzie inczej niż myślę i skoro W ma tylko jeden wektor to nie może być podprzestrzenią V?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Sprawdzić, czy podane zbiory tworzą podprzestrzeń liniową
Za duzo machania rączkami.
\(\displaystyle{ x ^{2}+z ^{2}=0 \Rightarrow x=z=0}\)
zatem wszystkie wektory z przestrzeni są postaci:
\(\displaystyle{ \left( 0,y,0,t\right) \in W}\)
wystarczy teraz sprawdzić czy suma dwóch wektorów tej postaci należy do \(\displaystyle{ W}\) i czy przemnożenie przez skalar także.
PS
\(\displaystyle{ V=\RR^{4}}\).
\(\displaystyle{ x ^{2}+z ^{2}=0 \Rightarrow x=z=0}\)
zatem wszystkie wektory z przestrzeni są postaci:
\(\displaystyle{ \left( 0,y,0,t\right) \in W}\)
wystarczy teraz sprawdzić czy suma dwóch wektorów tej postaci należy do \(\displaystyle{ W}\) i czy przemnożenie przez skalar także.
PS
\(\displaystyle{ V=\RR^{4}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Sprawdzić, czy podane zbiory tworzą podprzestrzeń liniową
Proszę o wyraźniejsze napisanie, jaką tezę dowodzisz i jakie jest założenie "nie wprost".-- 20 kwi 2016, o 18:57 --Kacperdev pisze:Tak naprawdę zadanie sprowadzenie się do pokazania, że nieprawdą jest dla dwóch dowolonych wektorów z przestrzeni \(\displaystyle{ \left( x_1,y_1,z_1,t_1\right) , \left( x_2,y_2,z_2,t_2\right)}\), o
\(\displaystyle{ \left| x_1\right| = \left| y_1\right| \wedge \left| x_2\right| = \left| y_2\right|}\) to stąd nie wynika, że \(\displaystyle{ \left| x_1+x_2\right| = \left| y_1+y_2\right|}\)
dowód poprowadzmy nie wprost:
\(\displaystyle{ \left| x_1\right| = \left| y_1\right| \wedge \left| x_2\right| = \left| y_2\right| \wedge \left| x_1+x_2\right| \neq \left| y_1+y_2\right|}\)
To nie jest prawda.wojtek915 pisze:czyli wystarczy że napiszę, że jedynym wektorem, który należy do W jest (0,0,0,0),
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Sprawdzić, czy podane zbiory tworzą podprzestrzeń liniową
norwimaj, racja. De facto dowiodłem coś zupełnie przeciwnego. Niestety nie moge znaleźć błędu w swoim rozumowaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Sprawdzić, czy podane zbiory tworzą podprzestrzeń liniową
Niezupełnie, bo zdanie przeciwne miałoby zmieniony kwantyfikator.Kacperdev pisze:De facto dowiodłem coś zupełnie przeciwnego.
Moim zdaniem można poprawić końcówkę, gdzie powołujesz się na dowolność wyboru \(\displaystyle{ y_1,y_2.}\) W rzeczywistości wybieramy cztery liczby: \(\displaystyle{ x_1,x_2,y_1,y_2,}\) ale już nie dowolnie, bo jesteśmy w trakcie rozpatrywania pierwszego przypadku. W tej sytuacji najlepiej jest podać konkretne wartości dla których otrzymujemy zdanie fałszywe.Kacperdev pisze:Niestety nie moge znaleźć błędu w swoim rozumowaniu.