wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
npawel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 14 wrz 2007, o 18:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: K-na
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

wyznacznik macierzy

Post autor: npawel »

Oblicz \(\displaystyle{ det (A \cdot A^{T} + 2E _{2})}\) jeżeli: \(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 3&1&0\\-2&0&2\end{bmatrix}}\)

Czy tutaj można liczyć to co jest w nawiasie(wtedy wyjdzie kwadratowa) czy od razu stwierdzamy że nie jest to macierz kwadratowa bo A nie jest, więc nie można liczyć wyznaczników?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: Premislav »

Zmartwię Cię, ale \(\displaystyle{ A\cdot A^{T}}\) jest macierzą \(\displaystyle{ 2\times 2}\).
Mozna więc policzyć to, co jest w nawiasie, choć być może istnieje ładniejszy sposób.
npawel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 14 wrz 2007, o 18:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: K-na
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

wyznacznik macierzy

Post autor: npawel »

nie zmartwiłem się bo tak właśnie myślałem ale chciałem się upewnić, czyli wyznacznik 84 ?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: Premislav »

A co to jest \(\displaystyle{ E_2}\)? Nie kojarzę takiego oznaczenia. \(\displaystyle{ e_{i}}\) to były wersory układu współrzędnych wg któregoś tam oznaczenia, ale wielkiego \(\displaystyle{ E}\) nie kojarzę (pewnie zapomniałem).
Jeśli odpowiesz, to będę w stanie sprawdzić ten wynik.
npawel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 14 wrz 2007, o 18:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: K-na
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

wyznacznik macierzy

Post autor: npawel »

\(\displaystyle{ E _{2}}\) jest to macierz jednostkowa 2 stopnia
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: Premislav »

OK. W takim razie wynik jest dobry.
ODPOWIEDZ