Macierz przekształcenia liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
carnkw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 kwie 2016, o 18:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Macierz przekształcenia liniowego

Post autor: carnkw »

Cześć!
Robię listę zadań z przekształceń liniowych i trafiłam na jedno, za które nie wiem jak się zabrać.

4. Przekształcenie liniowe T: V → V ma w bazie \(\displaystyle{ B{v} = \left\{ x,y,z \right\}}\) macierz \(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 1&2&3\\4&5&6\\1&1&0\end{bmatrix}}\).
Znaleźć macierz A' przekształcenia T w podanych bazach:

a) \(\displaystyle{ B'{v} = \left\{x'=2x, y'=y+z, z'=-x+2y-z \right\}}\)

Podpunkt b zostawię dla siebie ;)

Dziękuję bardzo za pomoc!
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Macierz przekształcenia liniowego

Post autor: bartek118 »

Macierz \(\displaystyle{ A}\) musisz przemnożyć przez odpowiednie macierze zamiany bazy.
ODPOWIEDZ