addytywność na macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
domis567
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 11 cze 2014, o 16:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 5 razy

addytywność na macierzy

Post autor: domis567 »

potrzebuję przykładu addytywności na macierzach i wyznacznikach, jakis prosty przykład ukazujący tę własność, dziękuję za każdą pomoc
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

addytywność na macierzy

Post autor: leg14 »

Tzn poszukujesz przykladu na nieprawdziwa w ogolnosci rownosc \(\displaystyle{ det(A+B)=detA+detB}\)?
domis567
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 11 cze 2014, o 16:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 5 razy

addytywność na macierzy

Post autor: domis567 »

chodzi mi o addytywność względem wierszy i kolumn wyznacznika, czyli jesli
\(\displaystyle{ \left[ \frac{ a_{11} }{ a_{n1} } \right]=\left[ \frac{ x_{1} }{ x_{n} } \right]+\left[ \frac{ y_{1} }{ y_{n} } \right]}\), to \(\displaystyle{ \left[ \frac{ a_{11} }{ a_{n1} } \frac{ a_{12} }{a _{n2} } \frac{a _{1n} }{ a_{nn} } \right]=\left[ \frac{ x_{1} }{ x_{n} } \frac{a _{12} }{ a_{n2} } \frac{a _{1n} }{ a_{nn} } \right]+\left[ \frac{ y_{1} }{ y_{n} } \frac{a _{12} }{ a_{n2} } \frac{a _{1n} }{a _{nn} } \right]}\)
*to są wyznaczniki
ODPOWIEDZ