Sprawdź czy macierz jest macierzą projekcji

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tomek100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 kwie 2016, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Sprawdź czy macierz jest macierzą projekcji

Post autor: tomek100 »

Hej,

Mam za zadanie sprawdzić, czy podana macierz jest macierzą przekształcenia będącego projekcją. W jaki sposób mogę to sprawdzić? Wystarczy sprawdzić czy macierz jest idempotentna?

Przykładowa macierz:
\(\displaystyle{ \left[
\begin{array}{cc}
\frac{1}{2} & \frac{1}{2}\\
\frac{1}{2} & \frac{1}{2}
\end{array}
\right]}\)
ODPOWIEDZ