Metoda Gaussa - Rozwiąż równanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mordka997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 mar 2016, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Metoda Gaussa - Rozwiąż równanie

Post autor: mordka997 »

Witam, chciałbym wiedzieć czy moje myslenie jest poprawne przy rozwiazywaniu macierzy metoda Gaussa
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
2& 1& -1& 1& |1&\\
0& 1& 3& -3& | 1&\\
1& 1& 1& -1& |1&\\
\end{bmatrix}
w1\leftrightarrow w3
\begin{bmatrix}
1& 1& 1& -1& |1&\\
0& 1& 3& -3& | 1&\\
2& 1& -1& -1& |1&\\
\end{bmatrix}
w3=-2*w1+w3
\begin{bmatrix}
1& 1& 1& -1& |1&\\
0& 1& 3& -3& | 1&\\
0& -1& -3& 3& |-1&\\
\end{bmatrix}
w3=w2+w3
\begin{bmatrix}
1& 1& 1& -1& |1&\\
0& 1& 3& -3& | 1&\\
0& 0& 0& 0& |0&\\
\end{bmatrix}}\)


\(\displaystyle{ x=x}\)

\(\displaystyle{ y=y}\)

\(\displaystyle{ z=t+1}\)

\(\displaystyle{ t=z-1}\)

\(\displaystyle{ z=z}\)

\(\displaystyle{ t=t}\)
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2016, o 20:03 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Metoda Gaussa - Rozwiąż równanie

Post autor: Kacperdev »

Popatrz dokładnie jeszcze raz bo każde przejscie jest najeżone błedami.
mordka997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 mar 2016, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Metoda Gaussa - Rozwiąż równanie

Post autor: mordka997 »

Hmm już dostrzegam blednie przepisany wiersz...

Operacje elementarne maja jakąś swoja kolejność?tzn mogę na początku robić zamianę wierszy ?czy dzielić jeśli pierwsza wartość nie jest jedynką?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Metoda Gaussa - Rozwiąż równanie

Post autor: Kacperdev »

Możesz zamieniać kolejność wierszy. (w końcu macierz reprezentuje w pewnym sensie układ równań)
ODPOWIEDZ