Współrzędne barycentryczne w praktyce

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Współrzędne barycentryczne w praktyce

Post autor: Dario1 »

Znaleźć równanie parametryczne i normalne prostej przecinającej osie kartezjańskiego układu współrzędnych w punktach \(\displaystyle{ A\left( 3,0\right)}\) i \(\displaystyle{ B\left( 0,4\right)}\). Wyznaczyć współrzędne barycentryczne punktu \(\displaystyle{ P\left( -6,12\right)}\) leżącego na tej prostej, w bazie punktowej \(\displaystyle{ \left\{ A,B\right\}}\)

Szczególnie interesuje mnie kwestia współrzędnych barycentrycznych.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Współrzędne barycentryczne w praktyce

Post autor: SlotaWoj »

masz informacje na ten temat.

Będą to współrzędne punktu \(\displaystyle{ P}\), gdy wektorami jednostkowymi bazy będą \(\displaystyle{ \overrightarrow{0A}}\) i \(\displaystyle{ \overrightarrow{0B}}\)> Ponieważ te są równoległe do osi \(\displaystyle{ 0}\)x i \(\displaystyle{ 0y}\), wystarczy „przeskalować” współrzędne punktu \(\displaystyle{ P}\).
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Współrzędne barycentryczne w praktyce

Post autor: max123321 »

A możesz to rozpisać dla tego przykładu?
ODPOWIEDZ