Wektor prostopadły

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Liam666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 gru 2015, o 18:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Wektor prostopadły

Post autor: Liam666 »

Wiem, że to nie odpowiedni dział. Ale nie mogłam znaleźć miejsca gdzie go zadokować. Zadanie jest niesamowicie proste. Jednak proszę o pomoc. Zadanie wygląda tak: Wyznacz wektor o długości 5 prostopadły do dwóch wektorów \(\displaystyle{ a=(3,-2,4)}\) oraz\(\displaystyle{ b=(4,-3,-1)}\). Robić to układem równań, wersorami, skalować? Wyniki wychodzą mi dziwne.
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2016, o 17:54 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Wektor prostopadły

Post autor: Kacperdev »

iloczyn wektorowy.
Liam666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 gru 2015, o 18:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Wektor prostopadły

Post autor: Liam666 »

Wychodzi \(\displaystyle{ 14,19,-1}\) I co wtedy z długością? Miała ona wynosić \(\displaystyle{ 5}\).
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2016, o 20:17 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Wektor prostopadły

Post autor: Kacperdev »

niech \(\displaystyle{ d=\left| \left( 14,19,-1\right) \right|}\)

\(\displaystyle{ \frac{5}{d}\left( 14,19,-1\right)}\) bedzie szukanym.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22173
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3748 razy

Wektor prostopadły

Post autor: a4karo »

są dwa
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Wektor prostopadły

Post autor: Kacperdev »

... bedzie szukanym z dokładnością do zwrotu!
Liam666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 gru 2015, o 18:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Wektor prostopadły

Post autor: Liam666 »

\(\displaystyle{ \frac{70}{ \sqrt{588} }, \frac{95}{ \sqrt{588} }, \frac{-1}{ \sqrt{588} }}\) Zaś drugi wektor o przeciwnych znakach przy współrzędnych? Wygląda mi to dziwnie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22173
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3748 razy

Wektor prostopadły

Post autor: a4karo »

Powinno byc \(\displaystyle{ \sqrt{558}=3\sqrt{62}}\)
Liam666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 gru 2015, o 18:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Wektor prostopadły

Post autor: Liam666 »

Dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ