Cześć, mam takie zadanie
Znaleźć zbiór generatorów przestrzeni liniowej
\(\displaystyle{ V = \left\{ p \in R_{3}[x] : p(0) + p(1) = 0 \right\}}\).
Wiem że chodzi o wielomiany co najwyżej stopnia 3 czyli w postaci:
\(\displaystyle{ ax^{3} + bx^{2} + cx + d}\).
Po przekształceniach otrzymuję \(\displaystyle{ ax^{3} + bx^{2} + cx + 2d = 0}\) i teraz w tym momencie nie wiem co z tym dalej zrobić?
Ponadto ku mojemu ździwieniu odpowiedź do zadania jest w postaci wielomianu zamiast w postaci wektora. Proszę o podpowiedzi
Znaleźć zbiór generatorów
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Znaleźć zbiór generatorów
Żadne zdziwienie: naszymi wektorami tu są wielomiany.
Bzdurne przekształcenie.
Z warunku wynika: \(\displaystyle{ a+b+c+2d=0}\)
zatem wielomiany z przestrzeni są postaci:
\(\displaystyle{ \left( -b-c-2d\right)x^{3}+bx^2+cx+d \in V}\)
Rozpisz teraz na kombinację liniową.
Bzdurne przekształcenie.
Z warunku wynika: \(\displaystyle{ a+b+c+2d=0}\)
zatem wielomiany z przestrzeni są postaci:
\(\displaystyle{ \left( -b-c-2d\right)x^{3}+bx^2+cx+d \in V}\)
Rozpisz teraz na kombinację liniową.