Mam pytanie odnośnie tego jak mają się wielomiany charakterystyczne do podobieństwa macierzy.
Jeżeli mam macierze:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cc}
1 & 0 \\
0 & -1
\end{array}\right]}\), \(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cc}
0 & 1 \\
1 & 0
\end{array}\right]}\) oraz \(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cc}
0 & 1 \\
-1 & 0
\end{array}\right]}\)
to wiem, że wielomiany charakterystyczne dwóch pierwszych macierzy są takie same, czy oznacza to, że są one podobne? Czy możliwe jest, żeby któraś z dwóch pierwszych macierzy była podobna do trzeciej?
Podobieństwo macierzy
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Podobieństwo macierzy
Wielomiany charakterystyczne macierzy muszą być takie same, aby były one podobne. Jest to warunek konieczny, ale niestety niewystarczający. By były podobne - z tego co pamiętam - muszą mieć tą samą postać Jordana