Niech \(\displaystyle{ a \in \RR ^{k} , b \in \RR ^{k}}\). Znaleźć \(\displaystyle{ c \in \RR ^{k}}\) i \(\displaystyle{ r>0}\) tak, aby \(\displaystyle{ \left| x-a\right|= 2\left|x-b \right|}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ \left| x-c\right|=r}\)
Rozwiązanie: \(\displaystyle{ 3c=4b-a, 3r=2\left| b-a\right|}\)
Znaleźć c i r dla których
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 7 lip 2015, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 4 razy
Znaleźć c i r dla których
Ostatnio zmieniony 21 mar 2016, o 18:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Znaleźć c i r dla których
To jest zadanie z Rudina;)
Można zrobić metodą czysto siłową - rozpisz to wyrażenie \(\displaystyle{ | x - a| = 2| x-b|}\) po podniesieniu do kwadratu korzystając z definicji normy euklidesowej, zwiń do postaci równania sfery korzystając z wzorów skróconego mnożenia i dostaniesz to, co jest w odpowiedzi. Można ewentualnie narysować jakiś obrazek dla \(\displaystyle{ k=2}\), zgadnąć i sprawdzić, że dziala w ogólnym przypadku.
Można zrobić metodą czysto siłową - rozpisz to wyrażenie \(\displaystyle{ | x - a| = 2| x-b|}\) po podniesieniu do kwadratu korzystając z definicji normy euklidesowej, zwiń do postaci równania sfery korzystając z wzorów skróconego mnożenia i dostaniesz to, co jest w odpowiedzi. Można ewentualnie narysować jakiś obrazek dla \(\displaystyle{ k=2}\), zgadnąć i sprawdzić, że dziala w ogólnym przypadku.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 7 lip 2015, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 4 razy
Znaleźć c i r dla których
Witam!
Czy mógłbyś rozpisać to wyrażenie? Prawdę mówiąc nie do końca rozumiem twoją metodę.
Czy mógłbyś rozpisać to wyrażenie? Prawdę mówiąc nie do końca rozumiem twoją metodę.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Znaleźć c i r dla których
Ale liu wszystko już napisał.
\(\displaystyle{ \left| x-a\right|= 2\left|x-b \right|\ \ \ |^2}\)
\(\displaystyle{ x^2-3ax+a^2=4x^2-8xb+4b^2\\
x^2+2x \frac{a-4b}{3}+ \frac{4b^2-a^2}{3}=0\\
(x+\frac{a-4b}{3})^2=\frac{4b^2-8ab+4a^2}{9} \ \ | \sqrt{} \\
\left| x+\frac{a-4b}{3}\right|=\frac{2\left| b-a\right| }{3}}\)
Stąd rozwiązanie: \(\displaystyle{ 3c=4b-a, 3r=2\left| b-a\right|}\)
\(\displaystyle{ \left| x-a\right|= 2\left|x-b \right|\ \ \ |^2}\)
\(\displaystyle{ x^2-3ax+a^2=4x^2-8xb+4b^2\\
x^2+2x \frac{a-4b}{3}+ \frac{4b^2-a^2}{3}=0\\
(x+\frac{a-4b}{3})^2=\frac{4b^2-8ab+4a^2}{9} \ \ | \sqrt{} \\
\left| x+\frac{a-4b}{3}\right|=\frac{2\left| b-a\right| }{3}}\)
Stąd rozwiązanie: \(\displaystyle{ 3c=4b-a, 3r=2\left| b-a\right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Znaleźć c i r dla których
No to jak już znaleźliśmy, to wstawimy pisząc jakieś tam sumy kwadratów i się okaże, że dla dostatecznie dużego \(\displaystyle{ k}\) też działa;)
Tam po drodze w tych rachunkach są wątpliwe fakty typu \(\displaystyle{ |x-a|^2 = x^2 -3ax + a^2}\), ale suma summarum wychodzi jak trzeba.
Tam po drodze w tych rachunkach są wątpliwe fakty typu \(\displaystyle{ |x-a|^2 = x^2 -3ax + a^2}\), ale suma summarum wychodzi jak trzeba.