Mam takie zadanie i kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać. Bardzo proszę o wytłumaczenie tego zadania.
Treść:
Podaj zwartą postać macierzy (nad \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\)).
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}\alpha&1\\1&\alpha\end{array}\right]^{n}}\)
Podaj zwartą postać macierzy.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Podaj zwartą postać macierzy.
Żeby to się ładnie potęgowało, to trzeba by przedstawić tę macierz w postaci diagonalnej lub w postaci Jordana. Wielomian charakterystyczny macierzy \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}\alpha&1\\1&\alpha\end{array}\right]}\) to \(\displaystyle{ \det\left[\begin{array}{cc}\alpha-x&1\\1&\alpha-x\end{array}\right]=(\alpha-x+1)(\alpha-x-1)}\), czyli jej wartościami własnymi są
\(\displaystyle{ \alpha-1}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha+1}\). Jeżeli \(\displaystyle{ \alpha \neq 1 \wedge \alpha \neq -1}\), to możesz zdiagonalizować tę macierz: szukasz wektorów własnych odpowiadających wartościom własnym \(\displaystyle{ \alpha-1}\) i \(\displaystyle{ \alpha+1}\), a następnie przedstawiasz macierz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}\alpha&1\\1&\alpha\end{array}\right]}\) w postaci \(\displaystyle{ PDP^{-1}}\), gdzie D jest macierzą diagonalną, mającą wartości własne na przekątnej, a \(\displaystyle{ P}\) jest macierzą \(\displaystyle{ 2\times 2,}\) której kolumnami są wektory własne.
Potem łatwo pokazać (np. indukcyjnie), że \(\displaystyle{ (PDP^{-1})^{n}=PD^{n}P^{-1}}\), korzystając z łączności mnożenia macierzy i dalej już wiadomo.
Oczywiście jeśli \(\displaystyle{ \alpha=0}\), to masz macierz identyczności, więc nic nie trzeba robić, natomiast dla \(\displaystyle{ \alpha=1}\) oraz dla \(\displaystyle{ \alpha=-1}\) można znaleźć postać Jordana.
\(\displaystyle{ \alpha-1}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha+1}\). Jeżeli \(\displaystyle{ \alpha \neq 1 \wedge \alpha \neq -1}\), to możesz zdiagonalizować tę macierz: szukasz wektorów własnych odpowiadających wartościom własnym \(\displaystyle{ \alpha-1}\) i \(\displaystyle{ \alpha+1}\), a następnie przedstawiasz macierz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}\alpha&1\\1&\alpha\end{array}\right]}\) w postaci \(\displaystyle{ PDP^{-1}}\), gdzie D jest macierzą diagonalną, mającą wartości własne na przekątnej, a \(\displaystyle{ P}\) jest macierzą \(\displaystyle{ 2\times 2,}\) której kolumnami są wektory własne.
Potem łatwo pokazać (np. indukcyjnie), że \(\displaystyle{ (PDP^{-1})^{n}=PD^{n}P^{-1}}\), korzystając z łączności mnożenia macierzy i dalej już wiadomo.
Oczywiście jeśli \(\displaystyle{ \alpha=0}\), to masz macierz identyczności, więc nic nie trzeba robić, natomiast dla \(\displaystyle{ \alpha=1}\) oraz dla \(\displaystyle{ \alpha=-1}\) można znaleźć postać Jordana.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Podaj zwartą postać macierzy.
Prawie...Premislav pisze: Oczywiście jeśli \(\displaystyle{ \alpha=0}\), to masz macierz identyczności, więc nic nie trzeba robić,
Wystarczy przejść do granicy...Premislav pisze: natomiast dla \(\displaystyle{ \alpha=1}\) oraz dla \(\displaystyle{ \alpha=-1}\) można znaleźć postać Jordana.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Podaj zwartą postać macierzy.
Jak to prawie? Nie rozumiem. Złożenie identyczności jest identycznością, więc i odpowiadający mu iloczyn macierzy musi być macierzą identyczności. To jest oczywiste.a4karo pisze:Prawie...
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Podaj zwartą postać macierzy.
O rany, ja to nie mam oczu (a pewnie tez jeszcze czegoś). Przepraszam autorkę wątku.
Wystarczy chyba mojej pisaniny na tym forum, bo mniej więcej co trzeci post to niezła bzdura.
Dla porządku: przekształcenie zadane taką macierzą zamienia osie współrzędnych, zatem
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&1\\1&0\end{array}\right]^{n}= \begin{cases} \left[\begin{array}{cc}0&1\\1&0\end{array}\right] \text{ gdy } 2\nmid n \\ \\ \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right] \text{ gdy }2|n\end{cases}}\)
Wystarczy chyba mojej pisaniny na tym forum, bo mniej więcej co trzeci post to niezła bzdura.
Dla porządku: przekształcenie zadane taką macierzą zamienia osie współrzędnych, zatem
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&1\\1&0\end{array}\right]^{n}= \begin{cases} \left[\begin{array}{cc}0&1\\1&0\end{array}\right] \text{ gdy } 2\nmid n \\ \\ \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right] \text{ gdy }2|n\end{cases}}\)