Odwracanie macierzy w każdym przypadku.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
yakuzja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 mar 2016, o 02:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polsza

Odwracanie macierzy w każdym przypadku.

Post autor: yakuzja »

Witam,

Teoria:
Niech \(\displaystyle{ A}\) będzie macierzą kwadratową ustalonego stopnia. Macierz \(\displaystyle{ A}\) jest odwracalna, jeśli istnieje taka macierz \(\displaystyle{ B}\), że zachodzi:

\(\displaystyle{ A \cdot B = B \cdot A = I,}\)

gdzie \(\displaystyle{ I}\) jest macierzą jednostkową.

Jeżeli taka macierz \(\displaystyle{ B}\) nie istnieje, to macierz \(\displaystyle{ A}\) nazywamy nieodwracalną, w przeciwnym wypadku macierz \(\displaystyle{ B}\) nazywa się macierzą odwrotną do macierzy \(\displaystyle{ A}\) i oznacza się ją wówczas przez \(\displaystyle{ A^{-1}.}\)

Pytanie:
Chodzi mi o macierz \(\displaystyle{ B}\) czy nie ma jakieś bardzo zaawansowanej metody, żeby przynajmniej w przybliżeniu w każdym przypadku ten warunek był prawdziwy dla każdej macierzy:
\(\displaystyle{ A \cdot B = B \cdot A \Rightarrow}\) żeby uzyskać macierz \(\displaystyle{ B}\) przynajmniej w przybliżeniu ? Macierz ma być w każdym przypadku odwracalna . Może jest jakaś praca naukowa gdzie ktoś coś takiego próbował w przybliżeniu liczyć ?
Ostatnio zmieniony 7 mar 2016, o 15:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
pasman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 26 lut 2016, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Odwracanie macierzy w każdym przypadku.

Post autor: pasman »

macierz jest odwracalna jeżeli jej wyznacznik jest różny od zera.
w przeciwnym wypadku nie jest odwracalna (nawet w przybliżeniu).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Odwracanie macierzy w każdym przypadku.

Post autor: a4karo »

Warunek \(\displaystyle{ AB=BA}\) nie pociaga za soba odwracalnośći macierzy \(\displaystyle{ A}\). Najprostszym przykłądem jest \(\displaystyle{ A=0}\), ale łatwo znależć niezerowe przyklady
ODPOWIEDZ