równanie z trzema niewiadomymi

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
anirak10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 mar 2016, o 21:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

równanie z trzema niewiadomymi

Post autor: anirak10 »

Witam,

Patrzę i patrze na ten układ równań i nie wiem jak się do niego zabrać:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 6x-6xz+4z=3,75 \\ 7x-7xz+2y+2yz+12z=12 \\ 3x-3xz+y-yz+2z=3,4 \end{cases}}\)

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc lub wskazówki
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

równanie z trzema niewiadomymi

Post autor: a4karo »

Od pierwszego równania odejmij dwa ray trzecie. Wyznacz \(\displaystyle{ yz}\) i wstaw do drugiego.
Cos sie uprości.
Może pomoże nowa zmienna \(\displaystyle{ s=x-xz}\)?
ODPOWIEDZ