Układ równań z parametrem metodą operacji elementarnych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tupacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 lut 2016, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Układ równań z parametrem metodą operacji elementarnych

Post autor: tupacz »

Metodą operacji elementarnych rozwiązać układ równań \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 3x+3y-kz=1\\-4y+2z=0\\3x-2y+kz=-2 \end{array}}\) dla tej wartości parametru k, dla której nie jest on układem Cramera.

Bardzo proszę o pomoc. Z samym rozwiązywaniem układów metodą operacji elementarnych nie mam wielkich problemów, lecz nie do końca wiem co zrobić z tym warunkiem.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Układ równań z parametrem metodą operacji elementarnych

Post autor: Premislav »

Liczysz wyznacznik macierzy głównej układu, to będzie coś zależnego od parametru \(\displaystyle{ k}\), no i dla tej wartości \(\displaystyle{ k}\), dla której wyznacznik się zeruje, masz rozwiązać układ wspomnianą metodą operacji elementarnych.
tupacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 lut 2016, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Układ równań z parametrem metodą operacji elementarnych

Post autor: tupacz »

Rozumiem, dzięki!
ODPOWIEDZ