Wykres fukcji przechodzi przez punkt, rysowanie wykresu

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
PiTek93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 10 sty 2013, o 13:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Wykres fukcji przechodzi przez punkt, rysowanie wykresu

Post autor: PiTek93 »

Wykres funkcji \(\displaystyle{ g}\) przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ (0,1)}\). Wykres ten można otrzymać, przesuwając wykres funkcji \(\displaystyle{ f}\) wzdłuż \(\displaystyle{ OY}\). Narysuj wykresy fukcji \(\displaystyle{ f}\)

\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} x+3 dla x \le 0\\ 3 dla x > 0 \end{cases}}\)
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
Ostatnio zmieniony 22 lut 2016, o 00:30 przez PiTek93, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Wykres fukcji przechodzi przez punkt, rysowanie wykresu

Post autor: a4karo »

Narysuj wykres \(\displaystyle{ f}\)
PiTek93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 10 sty 2013, o 13:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Wykres fukcji przechodzi przez punkt, rysowanie wykresu

Post autor: PiTek93 »

ale jak to zrobić???
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Wykres fukcji przechodzi przez punkt, rysowanie wykresu

Post autor: Dilectus »

PiTek93 pisze:ale jak to zrobić???
Najprościej w świecie: dla \(\displaystyle{ x \le 0}\) jest to funkcja liniowa \(\displaystyle{ y=x+3}\), a dla \(\displaystyle{ x>0}\) - funkcja stała (a więc też liniowa) \(\displaystyle{ y=3}\)
ODPOWIEDZ