uklad rownan z 5 niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
uklad rownan z 5 niewiadomymi
Jak rozwiazac uklad rownan:
\(\displaystyle{ y+z+2x \alpha _{1}+ \alpha _{2}z=0}\)
\(\displaystyle{ x+2y \alpha _{1}=0}\)
\(\displaystyle{ x+ \alpha _{2}x=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+y ^{2}-1=0}\)
\(\displaystyle{ xz-1=0}\)
\(\displaystyle{ y+z+2x \alpha _{1}+ \alpha _{2}z=0}\)
\(\displaystyle{ x+2y \alpha _{1}=0}\)
\(\displaystyle{ x+ \alpha _{2}x=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+y ^{2}-1=0}\)
\(\displaystyle{ xz-1=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
uklad rownan z 5 niewiadomymi
z \(\displaystyle{ \alpha _{2}+1=0}\)
wychodzi mi: \(\displaystyle{ z= \frac{-1- \sqrt{5} }{2} \vee z= \frac{-1+ \sqrt{5} }{2}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{z}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{-2}{z} \alpha _{1}}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{1}= 2 \vee \alpha _{1}=-2}\)
czy to jest dobrze?
a z \(\displaystyle{ x=0}\)
zatrzymalam sie na \(\displaystyle{ 1+z+ \alpha _{2}z=0}\)
\(\displaystyle{ y=1 \vee y=-1}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{1} =0}\)
i nie wiem jak dalej liczyc
wychodzi mi: \(\displaystyle{ z= \frac{-1- \sqrt{5} }{2} \vee z= \frac{-1+ \sqrt{5} }{2}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{z}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{-2}{z} \alpha _{1}}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{1}= 2 \vee \alpha _{1}=-2}\)
czy to jest dobrze?
a z \(\displaystyle{ x=0}\)
zatrzymalam sie na \(\displaystyle{ 1+z+ \alpha _{2}z=0}\)
\(\displaystyle{ y=1 \vee y=-1}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{1} =0}\)
i nie wiem jak dalej liczyc
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
uklad rownan z 5 niewiadomymi
i wtedy wyjdzie mi ze \(\displaystyle{ z=0 i \alpha _{2}=0}\)
czy to jest dobrze?
czy to jest dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 22247
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3762 razy
uklad rownan z 5 niewiadomymi
Jak podstawisz \(\displaystyle{ x=0}\) to dostaniesz sprzecznośc, czyli że ten przypadek zajść nie może.
Przy założeniu zatem, że \(\displaystyle{ 1+\alpha_2=0}\) rozwiąż układ dwóch pierwszych równań
Przy założeniu zatem, że \(\displaystyle{ 1+\alpha_2=0}\) rozwiąż układ dwóch pierwszych równań
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
uklad rownan z 5 niewiadomymi
to wyszlo mi inaczej
\(\displaystyle{ \alpha _{1}= -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{ \sqrt{2} }{2} \vee y= -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ x=-y}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{1}= -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{ \sqrt{2} }{2} \vee y= -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ x=-y}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{1}{x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
uklad rownan z 5 niewiadomymi
\(\displaystyle{ y+2x \alpha _{1}=0}\)
\(\displaystyle{ x+2y \alpha _{1}=0}\)
po odjeciu drugiego rowaniana od pierwszego mam
\(\displaystyle{ y-x+2x \alpha _{1}-2y \alpha _{1}=0}\)
\(\displaystyle{ (x-y)(2 \alpha _{1}-1)=0}\)
\(\displaystyle{ x+2y \alpha _{1}=0}\)
po odjeciu drugiego rowaniana od pierwszego mam
\(\displaystyle{ y-x+2x \alpha _{1}-2y \alpha _{1}=0}\)
\(\displaystyle{ (x-y)(2 \alpha _{1}-1)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22247
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3762 razy
uklad rownan z 5 niewiadomymi
OK. I teraz masz dwie możliwości: albo \(\displaystyle{ x=y}\), albo \(\displaystyle{ \alpha_1=-1/2}\) (Obie nie muszą zachodzić jednocześnie)
Zobacz jakie sa konsekwencje założenia \(\displaystyle{ \alpha_1\neq -1/2}\)
Zobacz jakie sa konsekwencje założenia \(\displaystyle{ \alpha_1\neq -1/2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
uklad rownan z 5 niewiadomymi
to w sumie gdy zakladamy ze \(\displaystyle{ x=y}\)
\(\displaystyle{ 0 \cdot ( \alpha _{1}-1)=0}\)
to \(\displaystyle{ \alpha _{1}}\) moze byc kazda liczba, tak?
\(\displaystyle{ 0 \cdot ( \alpha _{1}-1)=0}\)
to \(\displaystyle{ \alpha _{1}}\) moze byc kazda liczba, tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 22247
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3762 razy
uklad rownan z 5 niewiadomymi
Spróbuj samodzielnie wykonac parę krokó. Jak założysz, \(\displaystyle{ x=y}\) to jakie wnioski dalej z tego wyciagniesz?
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
uklad rownan z 5 niewiadomymi
tzn wyszlo mi ze \(\displaystyle{ \alpha _{1}= \frac{1}{2}}\) czyli to byloby sprzeczne, bo dla x=y zalozylam ze to nie zachodzi