Baza i obraz podprzestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
radzio_o
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 lut 2016, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Baza i obraz podprzestrzeni

Post autor: radzio_o »

Dana jest podprzestrzeń wektorowa \(\displaystyle{ R _{2}[x] =ax ^{2} +b.}\) Wyznacz bazę i obraz.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2016, o 13:07 przez radzio_o, łącznie zmieniany 1 raz.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Baza i obraz podprzestrzeni

Post autor: robertm19 »

Nie rozumiem zadania? Co tu jest przestrzenią? Obraz to wyznacza się w przypadku odwzorowań liniowych, co tu jest odwzorowaniem?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Baza i obraz podprzestrzeni

Post autor: Kacperdev »

To podprzestrzeń wielomianów stopnia co najwyżej drugiego. Jest ona izomorficzna z przestrzenią:

\(\displaystyle{ V=\left\{ \left( a,0,0,b\right) : a,b \in \RR \right\}}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Baza i obraz podprzestrzeni

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ V = \left\{ (a,0, b)\in R^{3}: a, b \in R\right\}}\)
ODPOWIEDZ