\(\displaystyle{ A=\frac{1}{6} * \left[
\begin{array}{cccc}
-14 & 14 & 0 & 4 & 12 & -15 & -3 & -6 & 0 & -3 & -3 & 0 & -4 & -2 &-6 & -4
\end{array}
\right]}\)
Mam uzasadnić że wyznacznik jest równy 0, oczywiście macierz jest poprawna bo sprawdziłem w wolframie i wyznacznik wychodzi 0. Za bardzo nie wiem jak się za to zabrać, bo nie widzę tutaj żadnych kombinacji liniowych
Bez obliczeń uzasadnić że wyznacznik jest równy 0
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Bez obliczeń uzasadnić że wyznacznik jest równy 0
Możesz skorzystać z takiejże własności:
gdy dodasz do którejś kolumny macierzy dowolną kombinację liniową pozostałych kolumn (ważne że pozostałych), to wyznacznik się nie zmieni. Tutaj proponuję do pierwszej kolumny dodać \(\displaystyle{ 1\cdot \text{ druga kolumna}-1\cdot\text{ trzecia kolumna}}\)
Jakakolwiek czwórka (czy enka) wektorów, wśród których jest wektor zerowy, to czwórka liniowo zależna, a więc wyznacznik macierzy, której kolumnami one są, musi być równy zeru.
gdy dodasz do którejś kolumny macierzy dowolną kombinację liniową pozostałych kolumn (ważne że pozostałych), to wyznacznik się nie zmieni. Tutaj proponuję do pierwszej kolumny dodać \(\displaystyle{ 1\cdot \text{ druga kolumna}-1\cdot\text{ trzecia kolumna}}\)
Jakakolwiek czwórka (czy enka) wektorów, wśród których jest wektor zerowy, to czwórka liniowo zależna, a więc wyznacznik macierzy, której kolumnami one są, musi być równy zeru.