Jakim wzorem definiuje sie ta symetria w \(\displaystyle{ \RR^{3}}\)
dobrze mysle? \(\displaystyle{ F(x,y,z)=(x,y,-z) ?}\)
Bo ogólnie mam zadanie znalezc macierz, jadro, obraz wraz z bazami odwzorowania \(\displaystyle{ G \circ F}\)
gdzie macierz \(\displaystyle{ G}\) to rzut na plaszczyzne \(\displaystyle{ OYZ}\) czyli ma wzór \(\displaystyle{ G(x,y,z)=(0,y,z)}\).
I robi sie problem, bo macierz zlozenia mozna wyznaczyc poprzez wymnozenie macierzy odwzorowan w bazach standardowych, no i jak to robie to wychodzi macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&0&0\\0&1&0\\0&0&-1\end{array}\right]}\)
czy dobrze to wyznaczyłem? jak teraz znalezc jadro obraz i bazy tego?
symetria wzgledem plaszczyzny xy
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 11 maja 2015, o 13:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 37 razy
symetria wzgledem plaszczyzny xy
Ostatnio zmieniony 9 lut 2016, o 19:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
symetria wzgledem plaszczyzny xy
Na razie dobrze. Pozostaje zinterpretować wynik odpowiednio.
Jądro z definicji to te wektory które przechodzą na wektor zerowy, a więc spełniają równanie:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc} 0 & 0 & 0 \\ 0 & 1 & 0 \\ 0 & 0 & -1\end{array}\right] \cdot \left[ \begin{array}{c}x \\ y \\ z \end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0 \\ 0 \\ 0 \end{array}\right]}\)
Rozwiązujemy, wyjdzie nam rozwiązanie z jednym parametrem, to znaczy wymiar jądra jest \(\displaystyle{ 1}\). Z obrazem też postępujemy standardowo, jak zawsze. W razie problemów pisz
Jądro z definicji to te wektory które przechodzą na wektor zerowy, a więc spełniają równanie:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc} 0 & 0 & 0 \\ 0 & 1 & 0 \\ 0 & 0 & -1\end{array}\right] \cdot \left[ \begin{array}{c}x \\ y \\ z \end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0 \\ 0 \\ 0 \end{array}\right]}\)
Rozwiązujemy, wyjdzie nam rozwiązanie z jednym parametrem, to znaczy wymiar jądra jest \(\displaystyle{ 1}\). Z obrazem też postępujemy standardowo, jak zawsze. W razie problemów pisz
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 11 maja 2015, o 13:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 37 razy
symetria wzgledem plaszczyzny xy
juz nie mam tego typu problemów, dzisiaj udało sie na szczescie zaliczyc algebre