przekształcenie macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
barbados
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 11 maja 2015, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 37 razy

przekształcenie macierzy

Post autor: barbados »

Witam mam macierzowy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}X-AY=I \\ A^{-1}X+Y=I \end{cases}}\)
Mam daną macierz A - kwadratowa
Czy przekształcenie z którego wyszło mi że
\(\displaystyle{ 2Y=I-A^{-1}}\)
jest poprawne? czy gdzies zrobiłem błąd ?-- 9 lut 2016, o 16:31 --gwoli ścisłości z pierwszego równania wyznaczyłem X i wstawiłem do drugiego. A potem operacje na macierzach.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

przekształcenie macierzy

Post autor: Igor V »

Wyszło mi tyle samo ,więc albo jest dobrze albo obaj popełniamy ten sam błąd ,którego nie widzę.Raczej jest dobrze :d
barbados
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 11 maja 2015, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 37 razy

przekształcenie macierzy

Post autor: barbados »

dziekuje.
ODPOWIEDZ