Sprawdzić podprzestrzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
Udowodnić, że \(\displaystyle{ U=\left\{\begin{bmatrix} a&b\\-\overline{b}&\overline{a}\end{bmatrix}, a, b\in C\right\}}\) jest podprzestrzenią wektorową przestrzeni \(\displaystyle{ (M_{2 \times 2}(C), +, K, *)}\) macierzy o wyrazach zespolonych nad ciałem \(\displaystyle{ K}\), jeżeli:
a)\(\displaystyle{ K=C}\)
b)\(\displaystyle{ K=R}\)
a)\(\displaystyle{ K=C}\)
b)\(\displaystyle{ K=R}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
Nad ciałem liczb zespolonych siada jednorodność. Weż \(\displaystyle{ a=b=k=i}\)warunek jednorodności przy \(\displaystyle{ k=i}\)pada.
W czym problem w rzeczywistych?
W czym problem w rzeczywistych?
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
Warunek jednorodności? Problem mam taki, że wygląda to bardzo skomplikowanie i wydaje mi się że te 3 warunki na podprzestrzeń to nie wszystko.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
Może miałem takie coś jak jednorodność, ale pod innym pojęciem. Mógłbyś powiedzieć co to? Czy tutaj sprawdza się te same warunki co w innych podprzestrzeniach?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
No to wydaje mi się że będzie na odwrót, bo liczba rzeczywista zawiera się w liczbach zespolonych, a nie na odwrót.-- 9 lut 2016, o 01:29 --Zresztą wydaje mi się że w obydwu przypadkach będzie dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
Jak w liczbach zespolonych pasuje to w rzeczywistych musi. Bo rzeczywiste są podzbiorem zespolonych. Jak ktoś twierdzi, że Polacy kradną, to tym bardziej Warszawiacy.
Dla kontrprzykładu weź macierz dla \(\displaystyle{ a=b=i}\)i skalar \(\displaystyle{ i}\)
Dla kontrprzykładu weź macierz dla \(\displaystyle{ a=b=i}\)i skalar \(\displaystyle{ i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
b)
1)
Dla \(\displaystyle{ a=b=0}\) mamy macierz zerową, więc należy do podprzestrzeni
2) Czy \(\displaystyle{ A+B \in U}\)?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a_1&b_1\\-\overline{b_1}& \overline{a_1}\end{bmatrix}}\)\(\displaystyle{ +}\)\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a_2&b_2\\-\overline{b_2}& \overline{a_2}\end{bmatrix}}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a_1+a_2&b_1+b_2\\-\overline{b_1+b_2}& \overline{a_1+a_2}\end{bmatrix}}\)
Tutaj trzeba dać jakiś komentarz?
c) Czy \(\displaystyle{ \alpha *A\in U}\)?
Wiemy, że \(\displaystyle{ \alpha =\overline{ \alpha }}\) dla \(\displaystyle{ \alpha \in R}\)
\(\displaystyle{ \alpha \begin{bmatrix} a&b\\-\overline{b}& \overline{a}\end{bmatrix}}\)=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} \alpha a& \alpha b\\-\overline{ \alpha b}& \overline{ \alpha a}\end{bmatrix}}\)
Pytanie jak wyżej.
1)
Dla \(\displaystyle{ a=b=0}\) mamy macierz zerową, więc należy do podprzestrzeni
2) Czy \(\displaystyle{ A+B \in U}\)?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a_1&b_1\\-\overline{b_1}& \overline{a_1}\end{bmatrix}}\)\(\displaystyle{ +}\)\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a_2&b_2\\-\overline{b_2}& \overline{a_2}\end{bmatrix}}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a_1+a_2&b_1+b_2\\-\overline{b_1+b_2}& \overline{a_1+a_2}\end{bmatrix}}\)
Tutaj trzeba dać jakiś komentarz?
c) Czy \(\displaystyle{ \alpha *A\in U}\)?
Wiemy, że \(\displaystyle{ \alpha =\overline{ \alpha }}\) dla \(\displaystyle{ \alpha \in R}\)
\(\displaystyle{ \alpha \begin{bmatrix} a&b\\-\overline{b}& \overline{a}\end{bmatrix}}\)=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} \alpha a& \alpha b\\-\overline{ \alpha b}& \overline{ \alpha a}\end{bmatrix}}\)
Pytanie jak wyżej.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy