macierz ortonormalnej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kamizelka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 7 lut 2016, o 18:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

macierz ortonormalnej

Post autor: kamizelka »

Udowodnić, że wyznacznik macierzy ortonormalnej jest równy 1 lub -1.
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

macierz ortonormalnej

Post autor: Spektralny »

Niech \(\displaystyle{ U}\) będzie macierzą ortogonalną. Wówczas \(\displaystyle{ UU^T=I}\). Ale \(\displaystyle{ \det U = \det U^T}\). Z twierdzenia Cauchy'ego wynika, że
  • \(\displaystyle{ 1=\det U \cdot \det U^T = (\det U)^2}\),
a stąd wynika już teza.
kamizelka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 7 lut 2016, o 18:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

macierz ortonormalnej

Post autor: kamizelka »

dziękuje bardzo!
NeuroMind
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 13 paź 2012, o 19:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów/Kraków-Kurdwanów
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Re: macierz ortonormalnej

Post autor: NeuroMind »

A jaka jest definicja macierzy ortonormalnej?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: macierz ortonormalnej

Post autor: Dasio11 »

To to samo co

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Macierz_ortogonalna
.
ODPOWIEDZ