Sprawdzić podprzestrzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
Które z podzbiorów \(\displaystyle{ W}\) odpowiedniej przestrzeni \(\displaystyle{ V(K)}\) są podprzestrzeniami wektorowymi:
\(\displaystyle{ W=\left\{ (x, y, x)\in \\R^3: (x, y, z)=(a+c, b-a, b+c), a, b, c\in \\R}\right\}}\),
\(\displaystyle{ V(K)}\)\(\displaystyle{ =}\) \(\displaystyle{ \\R^3(R);}\)
Trzeba tutaj sprawdzać wszystkie warunki na podprzestrzeń czy może chodzi o coś innego?
\(\displaystyle{ W=\left\{ (x, y, x)\in \\R^3: (x, y, z)=(a+c, b-a, b+c), a, b, c\in \\R}\right\}}\),
\(\displaystyle{ V(K)}\)\(\displaystyle{ =}\) \(\displaystyle{ \\R^3(R);}\)
Trzeba tutaj sprawdzać wszystkie warunki na podprzestrzeń czy może chodzi o coś innego?
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
Sprawdź wszystkie dwa warunki. Jeśli oba zachodzą to jest podprzestrzeń, jeśli któryś jest fałszywy to drugiego już nie sprawdzaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
Dwa? Nie trzy?
1) \(\displaystyle{ 0\in V}\)
2) \(\displaystyle{ v+w\in V}\)
3) \(\displaystyle{ \alpha v\in V}\)
1) \(\displaystyle{ (a+c, b-a, b+c)=(0, 0, 0)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+c=0 \\ b-a=0 \\ b+c=0 \end{cases}}\)
No i w sumie tutaj wychodzi mi nieskończenie wiele rozwiązań, zależnie od jednego z parametrów.
2)
\(\displaystyle{ v+w=(x_1, y_1, z_1)+(x_2, y_2, z_3)=}\)
\(\displaystyle{ (a_1+c_1, b_1-a_1, b_1+c_1)+(a_2+c_2, b_2-a_2, b_2+c_2)=}\)
\(\displaystyle{ a_1(1, -1, 0)+b_1(0, 1, 1)+c_1(1, 0, 1)+a_2(1, -1, 0)+b_2(0, 1, 1)+c_2(1, 0, 1)=}\)\(\displaystyle{ (a_1+a_2)*(1, -1, 0)+(b_1+b_2)*(0, 1, 1)+(c_1+c_2)*(1, 0, 1)=}\)
\(\displaystyle{ (a_1+a_2, -a_1-a_2, 0)+(0, b_1+b_2, b_1+b_2)+(c_1+c_2, 0, c_1+c_2)=}\)
\(\displaystyle{ ((a_1+a_2)+(c_1+c_2), -(a_1+a_2)+(b_1+b_2), (b_1+b_2)+(c_1+c_2))}\)
3)Chyba oczywiste?
1) \(\displaystyle{ 0\in V}\)
2) \(\displaystyle{ v+w\in V}\)
3) \(\displaystyle{ \alpha v\in V}\)
1) \(\displaystyle{ (a+c, b-a, b+c)=(0, 0, 0)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+c=0 \\ b-a=0 \\ b+c=0 \end{cases}}\)
No i w sumie tutaj wychodzi mi nieskończenie wiele rozwiązań, zależnie od jednego z parametrów.
2)
\(\displaystyle{ v+w=(x_1, y_1, z_1)+(x_2, y_2, z_3)=}\)
\(\displaystyle{ (a_1+c_1, b_1-a_1, b_1+c_1)+(a_2+c_2, b_2-a_2, b_2+c_2)=}\)
\(\displaystyle{ a_1(1, -1, 0)+b_1(0, 1, 1)+c_1(1, 0, 1)+a_2(1, -1, 0)+b_2(0, 1, 1)+c_2(1, 0, 1)=}\)\(\displaystyle{ (a_1+a_2)*(1, -1, 0)+(b_1+b_2)*(0, 1, 1)+(c_1+c_2)*(1, 0, 1)=}\)
\(\displaystyle{ (a_1+a_2, -a_1-a_2, 0)+(0, b_1+b_2, b_1+b_2)+(c_1+c_2, 0, c_1+c_2)=}\)
\(\displaystyle{ ((a_1+a_2)+(c_1+c_2), -(a_1+a_2)+(b_1+b_2), (b_1+b_2)+(c_1+c_2))}\)
3)Chyba oczywiste?
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
pierwszy warunek jest niepotrzebny, bo można go wyprowadzić z drugiego i trzeciego.
Zamiast tego:
Lepiej rozpisz to "oczywiste i będzie dobrze.
Zamiast tego:
nie wiem po co to komu.\(\displaystyle{ a_1(1, -1, 0)+b_1(0, 1, 1)+c_1(1, 0, 1)+a_2(1, -1, 0)+b_2(0, 1, 1)+c_2(1, 0, 1)=
(a_1+a_2)*(1, -1, 0)+(b_1+b_2)*(0, 1, 1)+(c_1+c_2)*(1, 0, 1)=}\)
Lepiej rozpisz to "oczywiste i będzie dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
Jak Twoim zdaniem powinien wyglądać podpunkt 2?
3)
\(\displaystyle{ \alpha *(x, y, z)=( \alpha x, \alpha y, \alpha z)=( \alpha (a+c), \alpha (b-a), \alpha (b+c))}\)
3)
\(\displaystyle{ \alpha *(x, y, z)=( \alpha x, \alpha y, \alpha z)=( \alpha (a+c), \alpha (b-a), \alpha (b+c))}\)
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
\(\displaystyle{ v+w=(x_1, y_1, z_1)+(x_2, y_2, z_3)=(a_1+c_1, b_1-a_1, b_1+c_1)+(a_2+c_2, b_2-a_2, b_2+c_2)=(a_1+c_1+a_2+c_2,b_1-a_1+b_2-a_2,b_1+c_1+b_2+c_2)=((a_1+a_2)+(c_1+c_2), -(a_1+a_2)+(b_1+b_2), (b_1+b_2)+(c_1+c_2))}\)
Tak mi się bardziej podoba. (prostszy zapis, lepiej widzę )
Tak mi się bardziej podoba. (prostszy zapis, lepiej widzę )
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
Trzeci warunek dobrze. Jeśli chcesz, żeby nikt się nie czepiał to pisz zawsze zdania typu: ustalmy dowolny skalar "alfa" z ciała skalarów oraz dowolny wektor "iks" postaci... ze zbioru itp.
oraz wnioski, np. na końcu obliczenia, że wektor takiej postaci należy tam gdzie ma należeć albo że nie należy (spełnia to coś, czy nie spełnia).
oraz wnioski, np. na końcu obliczenia, że wektor takiej postaci należy tam gdzie ma należeć albo że nie należy (spełnia to coś, czy nie spełnia).
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
Co do tego zadanka trzeba podać bazę i wymiar.
\(\displaystyle{ B=\left\{ (1, -1, 0), (0, 1, 1), (1, 0, 1)\right\}}\)
\(\displaystyle{ dimV=3}\)
Kolejne zadanko troszkę gorsze.
\(\displaystyle{ W=\left\{ A\in M_{n \times x}: A+A^T=I\right\}}\)
\(\displaystyle{ V(K)=M_{n \times n}(R)}\)
Jak to ruszyć?
\(\displaystyle{ B=\left\{ (1, -1, 0), (0, 1, 1), (1, 0, 1)\right\}}\)
\(\displaystyle{ dimV=3}\)
Kolejne zadanko troszkę gorsze.
\(\displaystyle{ W=\left\{ A\in M_{n \times x}: A+A^T=I\right\}}\)
\(\displaystyle{ V(K)=M_{n \times n}(R)}\)
Jak to ruszyć?
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
Tylko właśnie nie wiem jak tutaj patrzeć na to równanie.
\(\displaystyle{ A_1+A_1^T+A_2+A_2^T=(A_1+A_2)+(A_1^T+A_2^T)?}\)
\(\displaystyle{ A_1+A_1^T+A_2+A_2^T=(A_1+A_2)+(A_1^T+A_2^T)?}\)
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
suma transpozycji, to transpozycja sumy. Wynieś znak transpozycji za nawias w następnym kroku.
To są za łatwe rzeczy. Musisz to sam dokonczyć.
To są za łatwe rzeczy. Musisz to sam dokonczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
Tu widać, że pierwszy warunek jest istotny. Warunek drugi i trzeci widać, kłopot z przynależnością wektora zerowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Sprawdzić podprzestrzeń
Tak więc \(\displaystyle{ (A_1+A_2)+(A_1+A_2)^T}\)
\(\displaystyle{ v+w\in V}\)
\(\displaystyle{ \alpha *(A+A^T)= \alpha A+ \alpha A^T= \alpha I}\)
Tylko jak to będzie z tym wektorem zerowym?
Macierz zerowa nie będzie równa macierzy jednostkowej.
\(\displaystyle{ v+w\in V}\)
\(\displaystyle{ \alpha *(A+A^T)= \alpha A+ \alpha A^T= \alpha I}\)
Tylko jak to będzie z tym wektorem zerowym?
Macierz zerowa nie będzie równa macierzy jednostkowej.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy