Wektor w bazie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
barbados
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 11 maja 2015, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 37 razy

Wektor w bazie

Post autor: barbados »

Znalezć, jeśli istnieje , taki wektor \(\displaystyle{ v \in R^{3}}\) że układ \(\displaystyle{ B=(v1=(1,0,1),v2=(2,1,0),v)}\) jest baża przestrzeni \(\displaystyle{ R^{3}}\) i wektor u=(7,3,5) ma w tej bazie współrzedne 3,1,2

Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem.
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Wektor w bazie

Post autor: NogaWeza »

\(\displaystyle{ 3 \cdot v_1 + 1 \cdot v_2 + 2 \cdot v = (7,3,5)}\) - spróbuj z tego warunku wyliczyć jak będzie wyglądał wektor \(\displaystyle{ v}\). To co zapisałem to właśnie ten warunek, że współrzędne wektora \(\displaystyle{ (7,3,5)}\) w bazie złożonej z \(\displaystyle{ v_1 , v_2, v}\) to \(\displaystyle{ (3,1,2)}\) - stąd właśnie te współczynniki przy odpowiednich wektorach.
Można by też napisać macierz przejścia z bazy do bazy i też wyliczać współrzędne, ale te sposoby nie różnią się istotnie.
barbados
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 11 maja 2015, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 37 razy

Wektor w bazie

Post autor: barbados »

v wyszło mi \(\displaystyle{ v=(1,1,1)}\)
Czy to poprawny wynik?
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Wektor w bazie

Post autor: NogaWeza »

Mi też tak wyszło, więc z dużą pewnością - tak. Zauważ jeszcze, że wektory \(\displaystyle{ v_1 , v_2, v}\) mają być bazą, czyli powinny być liniowo niezależne, no ale to już łatwo sprawdzić, więc koniec zadania.
barbados
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 11 maja 2015, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 37 razy

Wektor w bazie

Post autor: barbados »

tak, tak wyszły liniowo niezależne, wystarczy to sprawdzic wyznacznikiem, lub sprowadzic do macierzy schodkowej zredukowanej. dziekuje za pomoc.
ODPOWIEDZ