Baza Macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mmileq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 sty 2015, o 23:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 1 raz

Baza Macierzy

Post autor: mmileq »

\(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{cccc}
-1&0&1&1\\
2&1&3&1\\
1&2&3&-1\\
0&1&1&-1
\end{array}\right]

Znajdz baze kerf i imf R^4 \rightarrow R^4 -liniowe}\)



Proszę o napisanie rozwiązania. Z góry dziękuję.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Baza Macierzy

Post autor: a4karo »

Nie. Spróbuj rozwiązać, a my Cię wspomożemy.
mmileq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 sty 2015, o 23:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 1 raz

Baza Macierzy

Post autor: mmileq »

Nie mam pojęcia od czego zacząć, prosiłbym o nakierowanie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Baza Macierzy

Post autor: a4karo »

wyznacz rząd tej macierzy i jądro przekształcenia
mmileq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 sty 2015, o 23:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 1 raz

Baza Macierzy

Post autor: mmileq »

Jak zrobić jądro przekształceni, bo rząd macierzy równa się 3
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Baza Macierzy

Post autor: a4karo »

rozwiazac uklad rownan. Patrz definicja jądra
mmileq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 sty 2015, o 23:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 1 raz

Baza Macierzy

Post autor: mmileq »

11182.htmL mam tak zrobić jak pokazał kolegą w tym temacie
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Baza Macierzy

Post autor: a4karo »

Na początek masz zrozumieć co to jest jądro. Ile czasu straciłeś, żeby znaleźć i przeczytać tamten wątek? I co z niego zrozumiałeś?

Napisz co to jest jądro w Twoim przypadku. Podpowiem: to zbiór wektorów \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}x\\y\\z\\t\end{bmatrix}}\) takich, że ... (dokończ)
ODPOWIEDZ