Mnożenie macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
patryk1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rtggbfg

Mnożenie macierzy

Post autor: patryk1000 »

mam takie zadanie ktore z iloczynow istnieja \(\displaystyle{ (A^2B,AB^2,BA^2,B^2A)}\)i wyjasnic dlaczego?oblicz te ktore istnieja,jezeli



\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&2&-2\\0&1&7\end{array}\right]}\)


\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc}1&0&-1\\2&3&2\\-2&1&0\end{array}\right]}\)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2007, o 22:49 przez patryk1000, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Mnożenie macierzy

Post autor: Emiel Regis »

Aby móc pomnożyć macierze muszą mieć one odpowiednie wymiary.
Mianowicie:
1. Do potęgi możesz podnosic tylko macierz która ma tyle samo wierszy co kolumn.
2. \(\displaystyle{ A_{n m} B_{m l} = C_{n l}}\)
czyli liczba kolumn pierwszej macierzy musi być równa liczbie wierszy drugiej.
patryk1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rtggbfg

Mnożenie macierzy

Post autor: patryk1000 »

Drizzt pisze:Aby móc pomnożyć macierze muszą mieć one odpowiednie wymiary.
Mianowicie:
1. Do potęgi możesz podnosic tylko macierz która ma tyle samo wierszy co kolumn.
2. \(\displaystyle{ A_{n m} B_{m l} = C_{n l}}\)
czyli liczba kolumn pierwszej macierzy musi być równa liczbie wierszy drugiej.
dzieki
ODPOWIEDZ