Układ równań z parametrem P

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Junk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 5 maja 2015, o 12:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Układ równań z parametrem P

Post autor: Junk »

Przedyskutować rozwiązalność układu równań ze względu na parametr rzeczywisty p:

\(\displaystyle{ \begin{cases}px+3y+pz=0 \\ -px +2z=3 \\x+2y+pz=p \end{cases}}\)

Mógłby mnie ktoś naprowadzić jak rozwiązywać tego typu zadania, bez znajomości liczenia rzędu macierzy?

\(\displaystyle{ W= 6-2p^2 - (4p-3p^2)= p^2 - 4p +6}\)
Próbowałem policzyć wyznacznik z tego pomijając to co jest po znaku równa się ale po przemnożeniu z równania kwadratowego wychodzi ze delta< 0 czyli coś źle robie. A więc ten "sposób" odpada
ODPOWIEDZ