podprzestrzeń niezmiennicza

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
karolynqaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 42 razy

podprzestrzeń niezmiennicza

Post autor: karolynqaa »

Rozważmy reprezentację \(\displaystyle{ \rho}\) grupy \(\displaystyle{ G=GL(n, \RR)}\) w przestrzeni \(\displaystyle{ M _{n}\left( \RR \right)}\) określoną następująco: \(\displaystyle{ \rho_{A}\left( X \right) = AXA ^{T}}\).
Niech:

\(\displaystyle{ M _{n} ^{-}\left( \RR \right)=\left\{ A \in M_{n}\left( \RR \right) : A=-A^{T} \right\}}\)

Pokaż, że \(\displaystyle{ M _{n} ^{-}\left( \RR \right)}\) jest podprxzestrzenią G-niezmienniczą i wykaż popraną określoność.



Z poprawną określonością nie mam problemu. Jednak co w przypadku podprzestrzeni G-niezmienniczej?
ODPOWIEDZ