Sprawdzić obliczając odpowiednie wyznaczniki

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Sprawdzić obliczając odpowiednie wyznaczniki

Post autor: Dario1 »

Sprawdzić obliczając odpowiednie wyznaczniki, czy wektory \(\displaystyle{ a=\left( 2,1,0,-3\right),b=\left( 1,3,1,0\right),c=\left( -3,1,1,6\right)}\) są liniowo niezależne oraz wyznaczyć wymiar powłoki rozpiętej przez te wektory.

Nie wiem jak utworzyć z tego macierz kwadratową. By policzyć wyznacznik.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Sprawdzić obliczając odpowiednie wyznaczniki

Post autor: a4karo »

Sprawdź rząd macierzy utworzonej z tych wektorów
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Sprawdzić obliczając odpowiednie wyznaczniki

Post autor: Dario1 »

No, ale ja tutaj nie mam sprawdzać rzędu tylko wyznacznik. Poza tym pojęcia rzędu macierzy nie mieliśmy w zasadzie.
ODPOWIEDZ