Jakie są możliwe wartości wyznacznika macierzy \(\displaystyle{ A}\) stopnia \(\displaystyle{ n}\), jeśli:
a) \(\displaystyle{ A^2 = A - I}\)
b) \(\displaystyle{ A^3 - 4A^{-1} = \overline{0}}\)
Możliwe wartości wyznacznika
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 24 lis 2015, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Możliwe wartości wyznacznika
a) Zauważ, że \(\displaystyle{ A^2 - A + I = 0}\). Wobec tego wielomian minimalny macierzy \(\displaystyle{ A}\) jest dzielnikiem wielomianu \(\displaystyle{ \psi(\lambda) = \lambda^2 - \lambda + 1}\). Ponieważ każda wartość własna jest pierwiastkiem wielomianu minimalnego, to jedyne możliwe wartości własne tej macierzy są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ \psi}\). Dalej tylko musisz skorzystać z tego, że wyznacznik macierzy to iloczyn wartości własnych.
b) Pomnóż równanie obustronnie przez \(\displaystyle{ A}\), pamiętając tym samym, że \(\displaystyle{ 0}\) nie może być wartością własną tej macierzy (we wzorze mamy odwrotność \(\displaystyle{ A}\)). Wobec tego \(\displaystyle{ A^4 - 4 = \overline{0}}\). Dalej - analogicznie jak a).
b) Pomnóż równanie obustronnie przez \(\displaystyle{ A}\), pamiętając tym samym, że \(\displaystyle{ 0}\) nie może być wartością własną tej macierzy (we wzorze mamy odwrotność \(\displaystyle{ A}\)). Wobec tego \(\displaystyle{ A^4 - 4 = \overline{0}}\). Dalej - analogicznie jak a).