odwzorowanie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
madlene
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 17 paź 2015, o 11:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

odwzorowanie liniowe

Post autor: madlene »

Jak sprawdzić, czy poniższe odwzorowanie jest liniowe?
\(\displaystyle{ \partial :C ^{0} (R) \rightarrow C ^{0} (R)}\), \(\displaystyle{ (\partial (f))(x)=f(x-1)}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

odwzorowanie liniowe

Post autor: bartek118 »

Z definicji. Wiesz, co to jest odwzorowanie liniowe?
madlene
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 17 paź 2015, o 11:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

odwzorowanie liniowe

Post autor: madlene »

Wiem, muszą zachodzić dwa warunki:
\(\displaystyle{ \partial (f+g)= \partial (f)+ \partial (g)}\)
\(\displaystyle{ \partial (af)=a \partial (f)}\)
Tylko nie wiem jak to podstawić.
ODPOWIEDZ