Układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ololxd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 sty 2016, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Układ równań

Post autor: ololxd »

Próbuję rozwiązać układ równań:
{4x+2y-8z=8
{x+3y-5z=4
{x-2y+z=0

Próbuję rozwiązać Gaussem, nie mam odpowiedzi, a chciałbym jednak wiedzieć, czy dobrze rozwiązałem. Bardzo proszę o pomoc

x= \(\displaystyle{ \frac{ 16+14 \alpha }{ 10 }}\)

y= \(\displaystyle{ \frac{8+12 \alpha }{10}}\)

z= alpha
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Układ równań

Post autor: SlotaWoj »

ololxd pisze:Próbuję rozwiązać Gaussem ...
Co to za żargon? Metodą Gaussa.

Jak poprawisz zapis swojego postu tak, aby był zgodny z instrukcją LaTeXa i wyjaśnisz, co to za parametr \(\displaystyle{ \alpha}\), to pomożemy.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8570
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 306 razy
Pomógł: 3347 razy

Układ równań

Post autor: kerajs »

Ale w ostatniej linijce jest napisane że \(\displaystyle{ z= \alpha}\).

Uzyskany wynik jest prawidłowy.
ololxd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 sty 2016, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Układ równań

Post autor: ololxd »

Pięknie dziękuję!
ODPOWIEDZ