Znaleźć obraz symetryczny punktu \(\displaystyle{ P=\left( 1,-2,0 \right)}\) względem prostej
\(\displaystyle{ l : x+y-z+3=0 \\
2x-y+3z-4=0}\)
Proszę o pomoc.
Obraz symetryczny punktu względem prostej.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 22 lis 2015, o 10:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Obraz symetryczny punktu względem prostej.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2016, o 00:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Obraz symetryczny punktu względem prostej.
Prosta \(\displaystyle{ l}\) jest (tak została zdefiniowana) przecięciem dwóch płaszczyzn.
Trzeba wyznaczyć równanie płaszczyzny prostopadłej do \(\displaystyle{ l}\) i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P}\), znaleźć punkt \(\displaystyle{ S}\), w którym prosta \(\displaystyle{ l}\) przebija tę płaszczyznę.
Będzie:
Trzeba wyznaczyć równanie płaszczyzny prostopadłej do \(\displaystyle{ l}\) i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P}\), znaleźć punkt \(\displaystyle{ S}\), w którym prosta \(\displaystyle{ l}\) przebija tę płaszczyznę.
Będzie:
- \(\displaystyle{ \overrightarrow{PP\,'}=2\overrightarrow{PS}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 22 lis 2015, o 10:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Obraz symetryczny punktu względem prostej.
Wpadłam na taki pomysl :
1. Wyznaczyc rzut punktu \(\displaystyle{ P}\) na prostą.
2. Punkt symetryczny \(\displaystyle{ P`}\) jest w takiej samej odległości od prostej jak punkt \(\displaystyle{ P}\) , wiec skorzystac z rzutowanego punktu na prostą.
3. Załozmy ,ze wspolrzedne zrzutowanego punktu to : \(\displaystyle{ R=\left( a,b,c\right)}\) a \(\displaystyle{ P`=\left( x,y,z\right)}\)
A wiec \(\displaystyle{ \frac{1+x}{2}=a}\) \(\displaystyle{ \frac{-2+y}{2}=b}\) \(\displaystyle{ \frac{0+z}{2}= c}\)
Czy to sie zgadza?
1. Wyznaczyc rzut punktu \(\displaystyle{ P}\) na prostą.
2. Punkt symetryczny \(\displaystyle{ P`}\) jest w takiej samej odległości od prostej jak punkt \(\displaystyle{ P}\) , wiec skorzystac z rzutowanego punktu na prostą.
3. Załozmy ,ze wspolrzedne zrzutowanego punktu to : \(\displaystyle{ R=\left( a,b,c\right)}\) a \(\displaystyle{ P`=\left( x,y,z\right)}\)
A wiec \(\displaystyle{ \frac{1+x}{2}=a}\) \(\displaystyle{ \frac{-2+y}{2}=b}\) \(\displaystyle{ \frac{0+z}{2}= c}\)
Czy to sie zgadza?
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Obraz symetryczny punktu względem prostej.
Zgadza się, ale (aby nie było wątpliwości) pisz tak:
- \(\displaystyle{ a=\frac{1+x}{2} \\
b=\frac{-2+y}{2} \\
c=\frac{0+z}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 22 lis 2015, o 10:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Obraz symetryczny punktu względem prostej.
Dalej po prostu wyliczam współrzędne \(\displaystyle{ P`}\). Czyż nie?