\(\displaystyle{ X \cdot \left[\begin{array}{ccc}0&1&-3\\2&0&1\\1&-1&4\end{array}\right]=[1,-2,5]}\)
Wymnożyłem tą macierz do potęg -1 i obliczam macierz odwrotną i wynik wychodzi mi następujący
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&-1&-1\\7&-3&3\2&-1&1\end{array}\right]}\) Wyznacznik wyszedł mi \(\displaystyle{ -1}\) a macierz dopełnień \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&7&2\\-1&-3&-1\\-2&1&-1\end{array}\right]}\) Po dokonaniu Transpozycji macierzy i obliczeniu wychodzi mi następująca wartość dla X= -5 0 25
Proszę o sprawdzenie moich obliczeń
Rozwiązać równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Rozwiązać równanie macierzowe
Hmm a możesz powiedzieć gdzie mam błąd ??Lbubsazob pisze:Macierz odwrotną masz źle wyznaczoną, więc wynik końcowy też nie taki jak powinien być.
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Rozwiązać równanie macierzowe
Z jakiego równania wyszła ci 6 ?-- 16 sty 2016, o 22:42 --Lbubsazob pisze:Powinna wyjść \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&1&-1 \\ 7&-3&6 \\ 2&-1&2\end{bmatrix}}\).
Okej wszystko pasujefulman22 pisze:Lbubsazob pisze:Powinna wyjść \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&1&-1 \\ 7&-3&6 \\ 2&-1&2\end{bmatrix}}\).