Znaleźć rzut punktu P= (−2,0,3) na prostą l : x−y+2z−3=0
2x+y−z+1=0
Czy mogę zrobic to tak ,aby wyznaczyc wektor normalny , nastepnie napisac rownanie plaszczyzny
przy uzyciu tego wektora i podanego punktu , a koncowo stworzyc uklad rownan prostej i
plaszczyzny i wyliczyc x, y z , ktore beda moim rzutem ?
Rzut punktu na prosta
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 22 lis 2015, o 10:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Rzut punktu na prosta
Tak.
Ps. Równania , zgodnie z regulaminem, powinny być w formacieco wyświetlane jest tak:
\(\displaystyle{ P=\left( −2,0,3 \right)}\)
Ps. Równania , zgodnie z regulaminem, powinny być w formacie
Kod: Zaznacz cały
[tex]P=left( −2,0,3
ight) [/tex]
\(\displaystyle{ P=\left( −2,0,3 \right)}\)