Wyznaczyć kąt i odległość między prostymi
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 13 sty 2016, o 12:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Wyznaczyć kąt i odległość między prostymi
Wyznaczyć kąt i odległość między prostymi.
Po 1 czy odległość istnieje jeśli kąt jest inny niż 0?
A oto proste:
\(\displaystyle{ L: \frac{x+4}{3}=\frac{y+3}{1}=\frac{z-2}{-1}}\)
\(\displaystyle{ K:=\left\{\begin{array}{ccc} x= 1+t \\ y=-3+t \\ z= 3+t \end{array}\right}\)
*mam nadzieję, że dobrze Latex użyty
Po 1 czy odległość istnieje jeśli kąt jest inny niż 0?
A oto proste:
\(\displaystyle{ L: \frac{x+4}{3}=\frac{y+3}{1}=\frac{z-2}{-1}}\)
\(\displaystyle{ K:=\left\{\begin{array}{ccc} x= 1+t \\ y=-3+t \\ z= 3+t \end{array}\right}\)
*mam nadzieję, że dobrze Latex użyty
-
- Użytkownik
- Posty: 22276
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3765 razy
Wyznaczyć kąt i odległość między prostymi
Odległość między prostymi to najmniejsza odległość między parami punktów należących do tych prostych.
z czym masz problem? znasz definicje kąta między prostymi?
z czym masz problem? znasz definicje kąta między prostymi?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 13 sty 2016, o 12:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Wyznaczyć kąt i odległość między prostymi
Jeśli kąt miedzy prostymi oblicza się ze wzoru \(\displaystyle{ \cos(\vec{v},\vec{u})=\frac{|\vec{v}\otimes \vec{u}|}{|\vec{v}|*|\vec{u}|}}\), gdzie w liczniku jest iloczyn skalarny to tak. Jak znaleźć takie punkty?
-
- Użytkownik
- Posty: 22276
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3765 razy
Wyznaczyć kąt i odległość między prostymi
Napisz równania parametryczne obu prostych. Policz odległość (a łatwiej - kwadrat odległości) pomiędzy punktami odpowiadającymi parametrom \(\displaystyle{ s}\) i \(\displaystyle{ t}\). Znajdź minimum tej funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 13 sty 2016, o 12:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 13 sty 2016, o 12:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Wyznaczyć kąt i odległość między prostymi
Więc kłania się analiza II, nie ma innego sposobu? Jestem na I roku i jest niemożliwe, żebym dostał to zad.
-
- Użytkownik
- Posty: 22276
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3765 razy
Wyznaczyć kąt i odległość między prostymi
Ustal sobie \(\displaystyle{ s}\), znajdź minimum po \(\displaystyle{ t}\) Ono będzie zależało od \(\displaystyle{ S}\). Teraz wyznacz najmniejsze z tych minimów.