Ortogonalna baza

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Skrzetusky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 27 gru 2014, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

Ortogonalna baza

Post autor: Skrzetusky »

Mam problem z wyznaczeniem bazy ortogonalnej, a później ortonormalnej, gdzie dana jest płaszczyzna. Mógłby ktoś wytłumaczyć jak dokonać poprawnego procesu wyznaczenia tej bazy?

Wiem, że trzeba użyć ortogonalizacji Grama-Schmidta.

\(\displaystyle{ \pi: x-y+4z=0}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Ortogonalna baza

Post autor: a4karo »

A coż ta baza ma mieć wspólnego z tą płaszczyzną?
Skrzetusky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 27 gru 2014, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

Ortogonalna baza

Post autor: Skrzetusky »

Zakładam, że dwa wektory, które rozpinają tą płaszczyznę i są prostopadłe do wektora normalnego.

Tylko nie wiem czy to jest pytanie do zadania czy pytanie do wskazówek.

//Edit

Skoro mam wektor normalny:
\(\displaystyle{ \vec{n}=[1,-1,4]}\), dodatkowo tworzę sobie dwa prostopadłe wektory.
\(\displaystyle{ \vec{a}=[1,1,0], \vec{b}=[4,0,-1]}\)

W tym momencie mam dwa wektory, które generują tą płaszczyznę, ale nie są prostopadłe.

Użycie ortogonalizacji G-S będzie dotyczyło tylko tych dwóch wektorów?
Jeżeli tak, to będzie to nasze rozwiązanie zadania?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Ortogonalna baza

Post autor: a4karo »

Bierzesz jeden wektor leżący w płaszczyźnie. Drogi to ten ortogonalny. Trzeci dostaniesz z ortogonalizacji lub z iloczynu wektorowej. Musi on leżeć w płaszczyźnie.
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Ortogonalna baza

Post autor: SidCom »

Użycie ortogonalizacji G-S będzie dotyczyło tylko tych dwóch wektorów?
Jeżeli tak, to będzie to nasze rozwiązanie zadania?
Tak...

Bierzemy pierwszy wektor \(\displaystyle{ \vec{a}=[1,1,0]}\) i budujemy \(\displaystyle{ \vec{b'}}\) zgodnie z przepisem GS (weź pierwszy wektor \(\displaystyle{ \vec{a}}\), następnie drugi \(\displaystyle{ \vec{b'}}\) zbuduj poprzez odjęcie składowej \(\displaystyle{ \vec{b}}\)w kierunku wektora \(\displaystyle{ \vec{a}}\)):

\(\displaystyle{ \vec{b'}=\vec{b}-\frac{\vec{a} \cdot \vec{b}}{|\vec{a}|^2}} \cdot \vec{a}}\)

czyli \(\displaystyle{ \vec{b'}=\left[\begin{array}{c}4\\0\\-1\end{array}\right]-\frac{4}{2}\left[\begin{array}{c}1\\1\\0\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}2\\-2\\-1\end{array}\right]}\)

i mamy dwa wektory ortogonalne rozpinające płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi}\): \(\displaystyle{ \vec{a}}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{b'}}\)

Aha, jeszcze ortonormalizacja.
Baza ortonormalna:

\(\displaystyle{ \left\{\frac{\vec{a}}{|\vec{a}|},\frac{\vec{b'}}{|\vec{b'}|} \right\}}\)
ODPOWIEDZ