Przekształcenia liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Matix16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 17:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Przekształcenia liniowe

Post autor: Matix16 »

Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu ponieważ kompletnie nie wiem jak takie zadania się rozwiązuje
\(\displaystyle{ R^2 \rightarrow R^3}\) T(-1,2) = (2,-5,0) , T(3,1) = (7,-9,2) .Wyznacz T(-5,3) .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Przekształcenia liniowe

Post autor: a4karo »

W czym problem?
Matix16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 17:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Przekształcenia liniowe

Post autor: Matix16 »

Nie wiem jak się do tego zabrać , jak skorzystać z danych aby dojść do rozwiązania.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Przekształcenia liniowe

Post autor: a4karo »

Przedstaw \(\displaystyle{ (-5,3)}\) jako kombinację \(\displaystyle{ (-1,2)}\) i \(\displaystyle{ (3,1)}\)
Matix16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 17:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Przekształcenia liniowe

Post autor: Matix16 »

Dzięki za podpowiedz.Chyba udało mi się już to rozwiązać .Mógłbyś jeszcze sprawdzić czy zapis jest dobry?
\(\displaystyle{ 2 * T(-1,2) - T(3,1) = T(-2,4) - T(3,1) = T(-5,3)}\)
czyli
\(\displaystyle{ 2 * (2,-5,0) - (7,-9,2) = (4,-10,0) - (7,-9,2) = (-3,-1,-2)}\)

Odp: \(\displaystyle{ T(-5,3) = (-3,-1,-2)}\).
Ostatnio zmieniony 9 sty 2016, o 14:27 przez Matix16, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Przekształcenia liniowe

Post autor: a4karo »

Nie chce mi się sprawdzać rachunków. Ale w ostatnia równośc w pierwszym wzorze nie wygląda dobrze
Matix16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 17:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Przekształcenia liniowe

Post autor: Matix16 »

Thx już poprawiłem .
ODPOWIEDZ