Macierz przekształcenia liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
stjudent
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 8 gru 2015, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Macierz przekształcenia liniowego

Post autor: stjudent »

Mam ogromną prośbę. Czy mógłby mi ktoś sprawdzić, czy w dobry sposób rozwiązuję to zadanie? Już nie chodzi o same mnożenie macierzy, ale o sam sposób. Wszystko jest w bazach standardowych.
Wyznacz macierz przekształcenia liniowego:
a) \(\displaystyle{ A: R^{2} \to R^{3} ,}\)
\(\displaystyle{ A(x,y) = (3x + 4y, -2x + y, 3y)}\)
b) \(\displaystyle{ B: R^{3} \to R^{2},}\)
\(\displaystyle{ B(x,y,z) = (5x-3y+z, 2x+3z)}\)
c) \(\displaystyle{ B \circ A}\)
d) \(\displaystyle{ A \circ B}\)
e) \(\displaystyle{ (A \circ B ) \circ (A \circ B)}\)
f) \(\displaystyle{ A \circ (B \circ A ) \circ B}\)

Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 6 sty 2016, o 20:37 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - link do obrazka zamiast zapisu w LaTeX-u.
szw1710

Macierz przekształcenia liniowego

Post autor: szw1710 »

Abyśmy sprawdzili te zadania, musisz wpisać rozwiązania używając LaTeX-a. Inaczej tematy wyląduje w koszu.
stjudent
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 8 gru 2015, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Macierz przekształcenia liniowego

Post autor: stjudent »

a) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&4\\-2&1\\0&3\end{bmatrix}}\)
b) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 5&-3&1\\2&0&3\end{bmatrix}}\)
c) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 5&-3&1\\2&0&3\end{bmatrix}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&4\\-2&1\\0&3\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 21&20\\6&17\end{bmatrix}}\)
d) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&4\\-2&1\\0&3\end{bmatrix}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 5&-3&1\\2&0&3\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 23&-9&15\\-8&6&1\\6&0&9\end{bmatrix}}\)
e) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 23&-9&15\\-8&6&1\\6&0&9\end{bmatrix}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 23&-9&15\\-8&6&1\\6&0&9\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 691&-261&471\\-226&108&-105\\192&-54&171\end{bmatrix}}\)
f) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&4\\-2&1\\0&3\end{bmatrix}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 21&20\\6&17\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 87&128\\-36&-23\\18&51\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 87&128\\-36&-23\\18&51\end{bmatrix}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 5&-3&1\\2&0&3\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 691&-261&471\\-226&108&-105\\192&-54&171\end{bmatrix}}\)
szw1710

Macierz przekształcenia liniowego

Post autor: szw1710 »

Punkty a,b w porządku. Mnożenie macierzy możesz sprawdzić w arkuszu albo na Maximie, Wolfram Alpha itp. Dlatego nie sprawdzałem poprawności mnożeń. Same macierze, które trzeba pomnożyć zapisane są poprawnie (o ile we wcześniejszych etapach są dobrze policzone).
stjudent
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 8 gru 2015, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Macierz przekształcenia liniowego

Post autor: stjudent »

A właśnie o sprawdzenie samej poprawności zapisu mi chodziło, dziękuję bardzo.
ODPOWIEDZ