Znajdź bazę \(\displaystyle{ u^{*}_{1}, u^{*}_{2}, u^{*}_{3}, u^{*}_{4}}\) przestrzeni \(\displaystyle{ R[x]^{*}_{3}}\) dualną do bazy \(\displaystyle{ 1, \ 1 + x, \ 1 - x + x^{2}, \ 1 + x - x^{2} + x^{3}}\) przestrzeni \(\displaystyle{ R[x]_{3}.}\)
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak się wyznacza bazę dualną wielomianów?
Baza dualna
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Baza dualna
Rozważ niezerowy wielomian \(\displaystyle{ f(x)=a+bx+cx^2+dx^3}\) z Twojej przestrzeni a następnie zapisz go jako kombinację liniową
- \(\displaystyle{ f(x) = c_1 + c_2(1+x) + c_3 (1-x+x^2)+c_4(1+x-x^2+x^3)}\)
- \(\displaystyle{ \varphi_i(f) = c_i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 27 paź 2015, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 16 razy
Baza dualna
czyli
\(\displaystyle{ u^{*}_{4}(f) = d \\
u^{*}_{3}(f) = c + d \\
u^{*}_{2}(f) = b + c + d - d = b + c \\
u^{*}_{1}(f) = a - b - c - c - d - d = a - b - 2c - 2d}\)
tworzą bazę dualną?
\(\displaystyle{ u^{*}_{4}(f) = d \\
u^{*}_{3}(f) = c + d \\
u^{*}_{2}(f) = b + c + d - d = b + c \\
u^{*}_{1}(f) = a - b - c - c - d - d = a - b - 2c - 2d}\)
tworzą bazę dualną?
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy