Rząd macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 7 sie 2007, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zabrze
- Podziękował: 1 raz
Rząd macierzy
Nie za bardzo rozumiem jak się oblicza rząd macierzy. Czy ktoś mógłby mi to jasno i dokładnie wytłumaczyć?
Weźmy taki przykład.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&1&1&1&2\\2&1&-1&1&3\end{array}\right]}\)
Weźmy taki przykład.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&1&1&1&2\\2&1&-1&1&3\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Rząd macierzy
Rząd tej macierzy to 2, gdyż stopień największego niezerowego minora tej macierzy to właśnie 2.
Innymi słowy "wewnątrz" tej macierzy nie "zmieści" się macierz kwadratowa stopnia większego niż 2.
Innymi słowy "wewnątrz" tej macierzy nie "zmieści" się macierz kwadratowa stopnia większego niż 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 7 sie 2007, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zabrze
- Podziękował: 1 raz
Rząd macierzy
Już trochę jaśniej. A dałoby się to bardziej zrozumiale wytłumaczyć? Jaki jest sposób na obliczanie tego?
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
Rząd macierzy
Jedna z najszybszych metod obliczania rzędu macierzy jest metoda Gaussa. Obliczając rząd macierzy metodą Gaussa należy, za pomocą operacji elementarnych na wierszach sprowadzić macierz do macierzy schodkowej(macierz której pierwsze niezerowe elementy kolejnych niezerowych wierszy, znajdują się w coraz dalszych kolumnach, a powstałe wiersze zerowe umieszcza się jako ostatnie). Wtedy wszystkie niezerowe wiersze są liniowo niezależne i można łatwo odczytać rząd macierzy.
Przykłady:
\(\displaystyle{ A =\left[\begin{array}{cccc}4 & 3 & 0 & -2 \\ 0 & 2 & 2 & 7 \\ 0 & 0 & -1 & 2 \\ 0 & 0 & 0 & 8 \end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B= ft[\begin{array}{cccc} 3 & 1 & 0 & 5 \\ 0 & 0 & 7 & 2 \\ 0 & 0 & 0 & -1 \\ 0 & 0 & 0 & 0 \end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ C = ft[\begin{array}{ccccc} 1 & 0 & 2 & 4 & 5 \\ 0 & 1 & 5 & 3 & 2 \\ 0 & 0 & 1 & 3 & 5 \\ 0 & 0 & 0 & 1 & 2 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 1 \\ \end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ D = ft[\begin{array}{ccccc} 1 & 0 & 0 & 5 & 0 \\ 0 & 1 & 0 & 1 & 3 \\ 0 & 0 & 1 & 2 & 4 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 0\\ \end{array}\right]}\)
rz A = 4,
rz B = 3,
rz C = 5,
rz D = 3.
Przykłady:
\(\displaystyle{ A =\left[\begin{array}{cccc}4 & 3 & 0 & -2 \\ 0 & 2 & 2 & 7 \\ 0 & 0 & -1 & 2 \\ 0 & 0 & 0 & 8 \end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B= ft[\begin{array}{cccc} 3 & 1 & 0 & 5 \\ 0 & 0 & 7 & 2 \\ 0 & 0 & 0 & -1 \\ 0 & 0 & 0 & 0 \end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ C = ft[\begin{array}{ccccc} 1 & 0 & 2 & 4 & 5 \\ 0 & 1 & 5 & 3 & 2 \\ 0 & 0 & 1 & 3 & 5 \\ 0 & 0 & 0 & 1 & 2 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 1 \\ \end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ D = ft[\begin{array}{ccccc} 1 & 0 & 0 & 5 & 0 \\ 0 & 1 & 0 & 1 & 3 \\ 0 & 0 & 1 & 2 & 4 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 0\\ \end{array}\right]}\)
rz A = 4,
rz B = 3,
rz C = 5,
rz D = 3.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 7 sie 2007, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zabrze
- Podziękował: 1 raz
Rząd macierzy
Nie do końca rozumiem. Jest taka macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&-2&5\\-1&3&-2\\2&1&3\end{array}\right]}\)
Aby obliczyć rząd tej macierzy, co należy zrobić?
Rząd może byc ≤3 i co dalej, proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&-2&5\\-1&3&-2\\2&1&3\end{array}\right]}\)
Aby obliczyć rząd tej macierzy, co należy zrobić?
Rząd może byc ≤3 i co dalej, proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 24 lut 2007, o 16:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Podlasie
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 27 razy
Rząd macierzy
Polecam zajrzec na strone:
Podales macierz kwadratową st. 3. Łatwo wyelimonować rz=3,ponieważ wyznacznik tej macierzy jest równy zer (zatem jesli kolumny potraktujemy jako wektory,to z tego ze wyznacznik jest rowny zero otrzymujemy ze dane wektory sa liniowo zależne,a my szukamy niezaleznych zgodznie z definicja rzedu macierzy).
Dalej korzystasz z metody Gaussa (co przedstawila Hania_87):
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&-2&5\\-1&3&-2\\2&1&3\end{array}\right] ft[\begin{array}{ccc}0&0&0\\-1&0&-1\frac{4}{7}\\0&7&-1\end{array}\right]}\)
i otrzymujesz,ze rz danej macierzy jest rowny 2.
Podales macierz kwadratową st. 3. Łatwo wyelimonować rz=3,ponieważ wyznacznik tej macierzy jest równy zer (zatem jesli kolumny potraktujemy jako wektory,to z tego ze wyznacznik jest rowny zero otrzymujemy ze dane wektory sa liniowo zależne,a my szukamy niezaleznych zgodznie z definicja rzedu macierzy).
Dalej korzystasz z metody Gaussa (co przedstawila Hania_87):
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&-2&5\\-1&3&-2\\2&1&3\end{array}\right] ft[\begin{array}{ccc}0&0&0\\-1&0&-1\frac{4}{7}\\0&7&-1\end{array}\right]}\)
i otrzymujesz,ze rz danej macierzy jest rowny 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 7 sie 2007, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zabrze
- Podziękował: 1 raz
Rząd macierzy
Dziękuję. Jest jeszcze taka sprawa.
Ponieważ wyznacznik równa się 0 to rząd macierzy będzie
Ponieważ wyznacznik równa się 0 to rząd macierzy będzie
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 24 lut 2007, o 16:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Podlasie
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 27 razy
Rząd macierzy
Mi się wydaje,że jest taka metoda. Tyle,że ona czasem jest pracochłonna. ??:
Np. w macierzy która podałeś pierwszą to działa odrazu (chociazby dwie pierwsze kolumny).
Ja osobiscie korzystam z tej metody i nikt nie powiedział mi,że jest błędna,chociaż,że nauczano mnie metody Gaussa. Może się myle,a to było tylko przeoczenie...
Np. w macierzy która podałeś pierwszą to działa odrazu (chociazby dwie pierwsze kolumny).
Ja osobiscie korzystam z tej metody i nikt nie powiedział mi,że jest błędna,chociaż,że nauczano mnie metody Gaussa. Może się myle,a to było tylko przeoczenie...
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
Rząd macierzy
Tak na chłopski rozum, to rząd jest równy tyle ile macierz ma jedynek wiodących.
Jak nie widzisz ile wynosi rząd macierzach na powyższych przykładach, to wykonuj dalej operacje elementarne aż wyjdą Ci jedynki wiodące (jedynki po skosie) patrz przykład C, D.
Jak nie widzisz ile wynosi rząd macierzach na powyższych przykładach, to wykonuj dalej operacje elementarne aż wyjdą Ci jedynki wiodące (jedynki po skosie) patrz przykład C, D.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 7 sie 2007, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zabrze
- Podziękował: 1 raz
Rząd macierzy
okey! dziękuję bardzo za pomoc:)
Mam takie pytanie dlaczego rząd tej macierzy = 2
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&1&1&1\\4&2&2&2\end{array}\right]}\)
skoro wyznacznik
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}2&1\\4&2\end{array}\right]}\)
jest równy 0 i
wyznacznik
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\1&2\end{array}\right]}\)
też jest równy 0 ?
Mam takie pytanie dlaczego rząd tej macierzy = 2
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&1&1&1\\4&2&2&2\end{array}\right]}\)
skoro wyznacznik
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}2&1\\4&2\end{array}\right]}\)
jest równy 0 i
wyznacznik
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\1&2\end{array}\right]}\)
też jest równy 0 ?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 7 sie 2007, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zabrze
- Podziękował: 1 raz
Rząd macierzy
właśnie mnie tez się tak wydaje ze rzad tej macierzy = 1.
w ksiazce w odpowiedziach z ktorej przerabiam jest napisane ze rzad = 2. no i jak tu sie ma czlowiek dobrze nauczyc, skoro probuje rozwiazac potem patrzy do opowiedzi gdzie sa bledy, zamiast skontrolowac czy dobrze mysli
w ksiazce w odpowiedziach z ktorej przerabiam jest napisane ze rzad = 2. no i jak tu sie ma czlowiek dobrze nauczyc, skoro probuje rozwiazac potem patrzy do opowiedzi gdzie sa bledy, zamiast skontrolowac czy dobrze mysli
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
Rząd macierzy
W książkach często są błędy, najwięcej w odpowiedziach. Jak robię zadanie, to zawsze jestem święcie przekonana, że to ja robię błędy, a nie autorzy książek ??:
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z kątowni
Rząd macierzy
Witam.
Mam notatki znajomej, w których to rząd macierzy obliczany jest wg następującego schematu:
r \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&-1&3\\-3&2&1&2\\3&1&0&1\end{array}\right]}\) = r \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-1&4&0&5\\-2&2&1&2\\3&1&0&1\end{array}\right]}\) = 1 + r \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&4&5\\3&1&1\end{array}\right]}\) = 1 + 2 = 3
No i problem w tym, że nie rozumiem tego momentu gdzie macierz gubi wiersz i kolumnę. Jak to sie stało, powiedzcie mi prosze dokładnie.
A co do metody Gaussa. Przecież może się zdarzyć, że zbudujemy macierz schodkową, która MOGŁABY mieć więcej zerowych wierszy, niż nam się udało dokonać i co wtedy ? Błąd ?
Próbuję sobie sporządzić algorytm rozwiązywania układu. Oceńcie i wprowadzcie proszę korekty do tego co zrobiłem:
1. Sprawdzamy czy m=n (czy liczba równań równa jest liczbie niewiadomych)
a.) Jeśli m=n to obliczamy wyznacznik macierzy głownej układu.
- Jeśli wyznacznik ten W≠0 to rozwiązujemy układ stosując wzory
Cramera
- Jeśli wyznacznik W= 0 to rozpoczynamy liczenie metodą Gaussa
b.) Jeśli m≠n to od razu przechodzimy do metody Gaussa.
Dobrze rozkminiam ?
Pozdrawiam.
Mam notatki znajomej, w których to rząd macierzy obliczany jest wg następującego schematu:
r \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&-1&3\\-3&2&1&2\\3&1&0&1\end{array}\right]}\) = r \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-1&4&0&5\\-2&2&1&2\\3&1&0&1\end{array}\right]}\) = 1 + r \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&4&5\\3&1&1\end{array}\right]}\) = 1 + 2 = 3
No i problem w tym, że nie rozumiem tego momentu gdzie macierz gubi wiersz i kolumnę. Jak to sie stało, powiedzcie mi prosze dokładnie.
A co do metody Gaussa. Przecież może się zdarzyć, że zbudujemy macierz schodkową, która MOGŁABY mieć więcej zerowych wierszy, niż nam się udało dokonać i co wtedy ? Błąd ?
Próbuję sobie sporządzić algorytm rozwiązywania układu. Oceńcie i wprowadzcie proszę korekty do tego co zrobiłem:
1. Sprawdzamy czy m=n (czy liczba równań równa jest liczbie niewiadomych)
a.) Jeśli m=n to obliczamy wyznacznik macierzy głownej układu.
- Jeśli wyznacznik ten W≠0 to rozwiązujemy układ stosując wzory
Cramera
- Jeśli wyznacznik W= 0 to rozpoczynamy liczenie metodą Gaussa
b.) Jeśli m≠n to od razu przechodzimy do metody Gaussa.
Dobrze rozkminiam ?
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
Rząd macierzy
w drugim wersie trzeci wyraz jest jedynką i wyrzucasz wiersz i kolumnę, która się krzyżuje na tej jedynceUżytkownik20 pisze: r \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&-1&3\\-3&2&1&2\\3&1&0&1\end{array}\right]}\) = r \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-1&4&0&5\\-2&2&1&2\\3&1&0&1\end{array}\right]}\) = 1 + r \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&4&5\\3&1&1\end{array}\right]}\) = 1 + 2 = 3
No i problem w tym, że nie rozumiem tego momentu gdzie macierz gubi wiersz i kolumnę. Jak to sie stało, powiedzcie mi prosze dokładnie.
jak będziesz więcej rozwiązywać, to będziesz to widzieć czy to są wszystkie jedynki wiodące, a jak tego nie widzisz, to sprowadź do postaci całkowicie zredukowanej.Użytkownik20 pisze: A co do metody Gaussa. Przecież może się zdarzyć, że zbudujemy macierz schodkową, która MOGŁABY mieć więcej zerowych wierszy, niż nam się udało dokonać i co wtedy ? Błąd ?