Wyznaczanie bazy obrazu odwzorowania liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Transpluton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 1 gru 2012, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zależna od przestrzeni metrycznej...
Podziękował: 94 razy

Wyznaczanie bazy obrazu odwzorowania liniowego

Post autor: Transpluton »

\(\displaystyle{ f:R ^{3} \rightarrow R ^{2}}\) takie, że \(\displaystyle{ f(x,y,z)=(x+y-z,2x+z)}\).

Baza obrazu wynosi:
\(\displaystyle{ lin[(1,2),(1,0),(-1,1)]}\), czy \(\displaystyle{ lin[(1,2),(0,-2)]}\)?
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 898
Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 40 razy

Wyznaczanie bazy obrazu odwzorowania liniowego

Post autor: VillagerMTV »

Ilu wymiarową przestrzenią jest obraz?
Transpluton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 1 gru 2012, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zależna od przestrzeni metrycznej...
Podziękował: 94 razy

Wyznaczanie bazy obrazu odwzorowania liniowego

Post autor: Transpluton »

\(\displaystyle{ dim~Im~f=2}\), zatem?
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 898
Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 40 razy

Wyznaczanie bazy obrazu odwzorowania liniowego

Post autor: VillagerMTV »

A co możesz powiedzieć o bazie? Wystarczy w sumie definicja
Transpluton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 1 gru 2012, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zależna od przestrzeni metrycznej...
Podziękował: 94 razy

Wyznaczanie bazy obrazu odwzorowania liniowego

Post autor: Transpluton »

Wymiar bazy obrazu równa się rzędowi macierzy odwzorowania, czyli propozycja pierwsza?
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 898
Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 40 razy

Wyznaczanie bazy obrazu odwzorowania liniowego

Post autor: VillagerMTV »

Bazą to maksymalna ilość wektorów liniowo niezależnych, które tworzą całą przestrzeń. Druga część jest spełniona (a przynajmniej w to wierzę), zostaje Twoje pytanie. Skoro sam napisałeś, że przestrzeń jest wymiaru dwa to ile jest wektorów liniowo niezależnych w takiej przestrzeni (maksymalna ilość oczywiście)?
Transpluton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 1 gru 2012, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zależna od przestrzeni metrycznej...
Podziękował: 94 razy

Wyznaczanie bazy obrazu odwzorowania liniowego

Post autor: Transpluton »

Ciśnie się na usta odpowiedź dwa wektory, czyli jednak propozycja druga...
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 898
Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 40 razy

Wyznaczanie bazy obrazu odwzorowania liniowego

Post autor: VillagerMTV »

Tak się ciśnie. Zauważ, że pierwsza propozycja nie jest bazą, bo wektory są współliniowe.
Transpluton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 1 gru 2012, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zależna od przestrzeni metrycznej...
Podziękował: 94 razy

Wyznaczanie bazy obrazu odwzorowania liniowego

Post autor: Transpluton »

Dziękuję za naprowadzenie
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wyznaczanie bazy obrazu odwzorowania liniowego

Post autor: a4karo »

A jak uzasadnisz, że \(\displaystyle{ [0,-2]}\) jest w obrazie?
Transpluton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 1 gru 2012, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zależna od przestrzeni metrycznej...
Podziękował: 94 razy

Wyznaczanie bazy obrazu odwzorowania liniowego

Post autor: Transpluton »

Na podstawie sposobu użytkownika Cod: 11182.htm
Czyżby \(\displaystyle{ [0,-2]}\) było nie w porządku?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wyznaczanie bazy obrazu odwzorowania liniowego

Post autor: a4karo »

Pewnie jest, ale powinieneś wskazać takie \(\displaystyle{ x,y,z}\) dla których \(\displaystyle{ f(x,y,z)=[0,-2]}\)
Transpluton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 1 gru 2012, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zależna od przestrzeni metrycznej...
Podziękował: 94 razy

Wyznaczanie bazy obrazu odwzorowania liniowego

Post autor: Transpluton »

To w takim razie odpowiedź \(\displaystyle{ lin[(1,2),(0,-2)]}\) nie kończy rozwiązania zadania?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wyznaczanie bazy obrazu odwzorowania liniowego

Post autor: a4karo »

Jeżeli pokażesz, że oba te wektory są w obrazie, to kończy.

Baza przestrzeni musi w tej przestrzeni być.

Nawiasem mówiąc podałęś, ale nie udowodniłeś, że wymiar obrazu wynosi 2.
ODPOWIEDZ