Znalezienie bazy
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 124 razy
Znalezienie bazy
Niech będzie dana funkcja \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{1+\beta x}}\) , gdzie \(\displaystyle{ \alpha,\beta}\) są skalarami.Jak znaleźć przykładową bazę w której można by rozłożyć tę funkcję ?
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 124 razy
Znalezienie bazy
Rozłożyć funkcję w bazie, czyli na kombinację liniową wektorów - tutaj funkcji.Np: jeśli \(\displaystyle{ \alpha e ^{x} + \beta x^2}\) ,gdzie \(\displaystyle{ \alpha,\beta}\) są skalarami to bazą jest np: \(\displaystyle{ \left(e ^{x},x^2\right)}\) Chodzi mi o to czy można znaleźć bazę w powyższym przypadku.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Znalezienie bazy
Ale żeby to zrobić, to najpierw musisz mieć zadana jakąś bazę. Inaczej zadanie będzie banalne (lub bez sensu) - jako bazą wezmę tę własnie funkcję
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Znalezienie bazy
\(\displaystyle{ e_1=\frac{\alpha}{1+\beta x},\ e_2=\sin x}\). I rozkład: \(\displaystyle{ f=1\cdot e_1+0\cdot e_2}\)
Przecież Ci napisałem, że pytanie ma sens gdy znasz bazę.
Przecież Ci napisałem, że pytanie ma sens gdy znasz bazę.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 124 razy
Znalezienie bazy
To może inaczej.Czy da się przedstawić :
\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{1+\beta x}=\alpha f(x)+\beta g(x)}\) , gdzie \(\displaystyle{ f(x),g(x)}\) są liniowo niezależne ?
\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{1+\beta x}=\alpha f(x)+\beta g(x)}\) , gdzie \(\displaystyle{ f(x),g(x)}\) są liniowo niezależne ?