Dowód z mnożeniem macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
annuaki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 20 paź 2015, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Dowód z mnożeniem macierzy

Post autor: annuaki »

Niech \(\displaystyle{ \left[
\begin{array}{cc}
2 & 1 \\
3 & 2 \\
\end{array}
\right] ^{n} = \left[
\begin{array}{cc}
a _{n} & b _{n} \\
c _{n} & d _{n} \\
\end{array}
\right]}\)


Wykazać, że dla każdej liczby pierwszej \(\displaystyle{ p}\) istnieje taka liczba całkowita dodatnia \(\displaystyle{ n}\), że liczba \(\displaystyle{ b_{n}}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ p}\)
Awatar użytkownika
PiotrowskiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 649
Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wojkowice
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 67 razy

Dowód z mnożeniem macierzy

Post autor: PiotrowskiW »

258252.htm
Może wykonaj to wszystko co napisał bzyk12. Zobaczymy jak wygląda to \(\displaystyle{ b_n}\).
Innego pomysłu nie mam niestety.
ODPOWIEDZ