wyznacz macierz odwrotna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
enko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 gru 2015, o 18:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

wyznacz macierz odwrotna

Post autor: enko »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{dddd}1&1&1&1\\1&1&-1&-1\\1&-1&1&-1\\1&-1&-1&1\end{array}\right]}\)

Proszę o radę, jak się za takie zadanie zabrać?
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

wyznacz macierz odwrotna

Post autor: SidCom »

Najpierw sprawdzamy czy macierz jest odwracalna: (wyznacznik nie może być zerem).
Można odwrócić metodą Gaussa - Jordana na przykład:

dopisujemy macierz jednostkową:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrrrrrrr}1&1&1&1 |1&0&0&0\\1&1&-1&-1|0&1&0&0\\1&-1&1&-1|0&0&1&0\\1&-1&-1&1|0&0&0&1\end{array}\right]}\)

teraz trzeba wykonać operacje elementarne na wierszach bądź kolumnach naszej macierzy rozszerzonej tak by po lewej stronie uzyskać macierz jednostkową. To co pojawi się po prawej stronie to szukana macierz odwrócona.

PS. Podpowiem jeszcze, że ma ona elementy 4 razy mniejsze od wyjściowej.
enko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 gru 2015, o 18:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Wyznacz macierz odwrotną

Post autor: enko »

Tak też zaczęłam robić metodą Gaussa-Jordana, tylko sęk w tym, że gubię się w tych przekształceniach. W pierwszym wierszu mam 1111, a w kolumnie 1000 i kiedy dalej chce przekształcać, to zera mi się likwidują.

Poza tym znalazłam 2 różne odpowiedzi do tych zadań w 2 książkach
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

wyznacz macierz odwrotna

Post autor: leg14 »

Czym sie roznia te odpowiedzi?
W pierwszym wierszu mam 1111, a w kolumnie 1000 i kiedy dalej chce przekształcać, to zera mi się likwidują.
Te zera z prawej strony wlasnie powinny sie likwidowac.Ty dazysz do uzyskania macierzy jednostkowej tylko na lewej polowie macierzy.Co bedzie po prawej to bedzie.
enko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 gru 2015, o 18:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

wyznacz macierz odwrotna

Post autor: enko »

Ja rozumiem, ale mi wychodzi po lewej stronie po pierwszym przekształceniu coś takiego, a kolejne przekształcenia raczej oddalają mnie od macierzy jednostkowej. No ale nic, pokombinuję dalej. Dzięki za odzew

-- 19 gru 2015, o 19:37 --

A co do odpowiedzi, to w jednej książce jest, że wyjdzie taka sama macierz odwrotna jak ta którą zamieniamy, a w drugiej ta pierwotna macierz *1/4
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

wyznacz macierz odwrotna

Post autor: a4karo »

Jak masz z tym kłopoty, to pozostaje \(\displaystyle{ A^{-1}=\frac{1}{\det A}(A^d)^T}\)-- 19 gru 2015, o 19:53 --
SidCom pisze:Najpierw sprawdzamy czy macierz jest odwracalna: (wyznacznik nie może być zerem).
Można odwrócić metodą Gaussa - Jordana na przykład:

dopisujemy macierz jednostkową:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrrrrrrr}1&1&1&1 |1&0&0&0\\1&1&-1&-1|0&1&0&0\\1&-1&1&-1|0&0&1&0\\1&-1&-1&1|0&0&0&1\end{array}\right]}\)

teraz trzeba wykonać operacje elementarne na wierszach bądź kolumnach naszej macierzy rozszerzonej tak by po lewej stronie uzyskać macierz jednostkową.
Ważna uwaga: operacje robimy tylko na wierszach bądź tylko na kolumnach. Nie mozna mieszać.
ODPOWIEDZ