Wartości parametru a, dla których znika wyznacznik

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bolo1bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 gru 2015, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: A.

Wartości parametru a, dla których znika wyznacznik

Post autor: bolo1bolo »

Cześć! Mam takie oto zadanie, gdzie mam podać wartości parametru \(\displaystyle{ a}\), dla których wyznacznik znika. Tylko prawdę mówiąc nie wiem co to znaczy, że wyznacznik znika (zeruje się?). Mam takie przykłady:
a) \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&a&2&0\\0&3&1&2\\1&1&1&0\\2&1&2&1\end{array}\right|}\)

b) \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}4&a&5\\2&1&2\\3&1&3\end{array}\right|}\)

c) \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}a&1&-1\\1&-1&1-a\\1&1&1\end{array}\right|}\)

Próbowałem zastosować tutaj własności wyznacznika, które znalazłem na tej stronie: , wg której wyznacznik znika w 3 przypadkach:
  • 1) jeżeli jakaś kolumna macierzy składa się z samych zer, to wyznacznik znika
    2) gdy jakiekolwiek dwie kolumny macierzy są równe, to wyznacznik znika
    3) jeżeli dwie kolumny macierzy są proporcjonalne, to wyznacznik znika
Jednak w przypadku punktu a, na którym się skupiłem żadna z tych własności nie ma zastosowania.
Czy mógłbym prosić o nakierowanie jak się zabrać za wyliczenie parametru \(\displaystyle{ a}\)?
szw1710

Wartości parametru a, dla których znika wyznacznik

Post autor: szw1710 »

Znika = zeruje się. Po angielsku tak samo - vanishes. Oblicz te wyznaczniki i dostaniesz równania do rozwiązania. Proponuję zacząć od b).
bolo1bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 gru 2015, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: A.

Wartości parametru a, dla których znika wyznacznik

Post autor: bolo1bolo »

Dziękuję za odpowiedź.
W b) wyznacznik wyszedł mi \(\displaystyle{ -1}\), bo \(\displaystyle{ a}\) się skróciło. Czy to znaczy, że wyznacznik nie znika dla żadnej z liczb rzeczywistych?
W c) wyznacznik ma postać równania kwadratowego, wyliczyłem \(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_2}\). Czy to dla tych wartości wyznacznik znika?

EDIT:
Czy w a) wyjdzie, że dla \(\displaystyle{ a = 6}\) wyznacznik znika?
Będę wdzięczny za weryfikację
ODPOWIEDZ