Transpozycja iloczynu macierzy.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

Transpozycja iloczynu macierzy.

Post autor: tukanik »

Cześć
Niech A, B macierzami. Jak udowodnić, że \(\displaystyle{ (AB)^T = B^TA^T}\)
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Transpozycja iloczynu macierzy.

Post autor: Poszukujaca »

Niech \(\displaystyle{ A \in M_{m \times n}(K)}\) i \(\displaystyle{ A=[a_{ij}]_{m \times n }}\) oraz \(\displaystyle{ [b_{ji}]_{n \times m} \in M_{n \times m} (K)}\)

Skorzystaj z własności: \(\displaystyle{ a_{ij} = b_{ij}}\)
ODPOWIEDZ